® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


Terug naar naar de startpagina MasterClass

Ali Hiemstra

Ali Hiemstra
Ali studeert aan de ® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB.
Onlangs volgde ze een MasterClass.


Deelnemers kiezen een eigen (praktijk) opdracht. Dat kan een specifieke stylingopdracht zijn, maar ook het ontwerpen van een huis (binnenhuisarchitectuur) of verkoopstyling. Welke opdracht er ook wordt gekozen, er wordt geoefend op een professionele presentatie.
Ook de presentatietechniek om opdrachtgever(s) te overtuigen om optimaal te scoren is een onderdeel van het trainingsprogramma. Soms wordt gekozen voor fotopresentatie, maar ook maquettes, powerpoint of (perspectief)tekeningen en collages zijn opties.
Iedere deelnemer vult zijn/haar presentatie zelf in.
Wel gaat het erom het maximale uit jezelf te halen.
Overigens is het maken van opdrachten natuurlijk niet verplicht.

Wat zijn de ervaringen van Ali?
1.

Het huis in Tilburg heb ik voor de MasterClass gekozen omdat het een opdracht was voor binnenhuisarchitectuur en naarmate ik er langer over nadacht zag ik dat het huis meer mogelijkheden had. Het was heerlijk om er zoveel mogelijk uit te halen voor de bewoners, wiens wensen in de opdracht beschreven stonden en zodanig rekening  met alle wensen en eigenschappen van het huis, dat het uiteindelijk in elkaar 'paste' als een puzzel.
2.

Ik doe dit zo graag omdat het zoveel verschillend werk is, dat verschillend soorten van energie, concentratie en activiteit verlangd:
Deels is het het circulaire proces van tekenen: 'puzzelen' passen en meten en het dan weer eendag of wat laten rusten en dan weer puzzelen en meten etc...dat ik prettig vind. In mijn fantasie wordt het huis dan steeds concreter en ik wandel er doorheen, stel mij voor hoe delen eruit zien en aanvoelen.
En plots heb je dan een goede ingeving en gaat het vanzelf.
Ik vind het ook heerlijk om al in een vroeg stadium zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen: foto's van hoe een deel van het huis eruit zou kunnen zien. Die helpen mij om het nog concreter te maken. En het is een heerlijke activiteit als je verder weinig energie hebt of concentratie op kan brengen. En dan zie je natuurlijk tegelijkertijd al die  mooie foto's van dingen die anderen gemaakt en in een tijdschrift geplaatst hebben. Heel voedzaam!

3. 
En het is een heel andere uitdaging om voor het eerst allerlei winkels af te gaan, me voor te stellen als interieurontwerper-in-opleiding en samen met de mensen daar verder te praten over hét vak (vaak hebben ze zelf ook zo'n opleiding) of over hun vak. De een vindt zijn winkel de beste van de regio, de ander wil eigenlijk wel eens wat anders. Iedereen is altijd heel behulpzaam geweest en soms heb ik een paar dagen gewacht,  omdat de winkelier voor mij 'achter' op zoek zou gaan naar een stukje hout.
Toen ik weer kwam had hij 3 stukken voor mij gevonden.
Bij de Praxis mocht ik gratis in de bak met afval hout duiken bij de zagerij, de man van de meubelstoffen wil voortaan wel de stalen die hij wegdoet voor mij bewaren, in een andere  winkel kreeg ik mee wat er achter toevallig nog aan stalen lag, en bij de haardenwinkel moet ik nog langskomen om mijn tekening te laten zien.
Ik vind dat geweldig: al die aardige mensen!
4.

Het allerleukste van dit soort opdrachten vind ik toch wel dat het me uit een zwart/wit proces van alledag haalt en in een proces van kleur, vorm,  dimensies, materiaal en kunst plaatst waar ik van geniet.
5.

Het presenteren van een opdracht voor een groep vind ik: Leuk!
Je kunt je natuurlijk niet veroorloven daar te staan met iets waar je zelf niet achter staat, dus je daagt jezelf bij de voorbereiding uit om het beste uit jezelf te halen. En dat moet straks in de praktijk ook voor je klanten.
En iedereen is altijd meelevend en positief in zijn commentaar, dat geeft veel vertrouwen. Ik ben daar ook dankbaar voor. Het schept een band om je bloot te geven en dan geaccepteerd te worden met je werk, en dan lijkt het na drie bijeenkomsten al of je elkaar al lang kent.
6.

Wat vond je van de werkstukken die andere hebben gemaakt?
Ik vond ieder werkstuk mooi en interessant en leerzaam.
Ieder werkstuk is uniek en weerspiegelt de maker. Er is natuurlijk het verschil in 'vooropleiding', vooral aan het begin. Maar je leert meteen van elkaar en in de tweede bijeenkomst is dat verschil al bijna weg. De laatste bijeenkomst zie je dan des te duidelijker dat iedereen een eigen stijl en voorkeur heeft. En dat is leuk en goed. En er is altijd iets te zien waar je zelf nog niet aan had gedacht of iets dat gewoon mooi is.
7.

Heb je er veel van opgestoken?
Ik heb er enorm snel veel van geleerd. Ik weet al niet eens meer hoever ik als leerling was voordat we begonnen. Het is rechtstreeks als een meer-dimensioneel geheel door mijn brein opgenomen en spelenderwijs, 'aan de praktijk'. Dat soort leren is denk ik onze natuurlijke manier: gewoon dóen en dan gaat het razendsnel en automatisch. Kan geen boek tegenop.

Groetjes! 


Ali


MASTERCLASS
Drie mondelinge dagen: presentatietechniek, perspectieftekenen, styling, opzetten van een eigen adviespraktijk, het binnenhalen van opdrachtgevers.

Vergoedingen, inkoopadressen interieurbranche, internet, starttips. Kortom een (aanvullende) opleiding op maat.
Opbouwen van een perfect netwerk is inclusief.
Je kiest je eigen onderwerp: interieurontwerp, styling, verkoopstyling, hotels, (mode)winkels, huizen, badkamer, maquettes, fotografie enz.
Je beslist het helemaal zelf.
De bijeenkomsten hebben steeds een interval van enkele weken.
Hierdoor krijg je de gelegenheid om de vergaarde kennis om te zetten in de praktijk.
Ook de vele informatie via een aantal besloten sites vergt de nodige tijd.
Het kost de nodige energie maar we gaan altijd voor de hoofdprijs.

LAGE STUDIEPRIJS?
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB is door het Ministerie vrijgesteld van BTW (dat scheelt  toch 19%).
Natuurlijk kan het niet voor niets, maar je betaalt geen honderden euro's of nog meer. Alleen de onkosten.
Inclusief de koffie zijn de kosten slechts 135 euro voor drie dagen.

MINISTERIE VAN ONDERWIJS
CRKBO (Centraal Register Beroepsonderwijs) heeft de beroepsopleidingen van het Instituut voor Binnenhuisarchitectuur namens het Ministerie van Onderwijs (vertegenwoordigd door CPION = Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland) vrijgesteld van BTW. Het Instituut voor Binnenhuisarchitectuur staat geregistreerd onder de naam ® International Academy for Interior Design.

Je wilt ook meedoen?

Stuur een mail: info@binnenhuisarchitectuur.nl

Terug naar naar de startpagina MasterClass