Inspiratie & Creativiteit
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB
Idee & teksten: © hans slimHOME

WAT HANG JE VOOR HET RAAM?

De keuze van raambekleding is erg groot. Er zijn globaal drie hoofdsoorten raambekleding te onderscheiden:  lamellen, rolgordijnen en gordijnen van stof.

Bij traditionele gordijnen moet je denken aan een gordijn van een niet transparante stof. In vakjargon wordt dan vaak gesproken over sluitgordijnen. Niet te verwarren met een voile. Een voile is een transparant gordijn.Een andere optie zijn foldingblinds, waarbij de gordijnen schubsgewijs worden opgehangen. Als je de blinds in ongeveer dezelfde kleur kiest als de wanden, maar dan net een tint lichter of donkerder krijg je een prachtige eenheid.
Kies de kleur van de blinds niet exact in dezelfde kleur als de wanden. Dan krijg je een saai geheel.Als je voor stoffen gordijnen kiest kun je die het beste van wand tot wand en van vloer tot plafond ophangen. Hierdoor lijkt de kamer optisch ruimer. Wel moet je dan letten op de kleur. Een donkere kleur werkt enigszins verkleinend en dat geldt ook voor een druk dessin. De bekende truc is om het dessin van ongeveer drie meter afstand te bekijken door iets toegeknepen ogen. Het dessin moet dan optisch in elkaar vloeien. Als dat niet zo is dan zal het dessin de ruimte verkleinen.

Lamellen worden vaak geassocieerd met kantoren. Ze kunnen echter in een interieur stijlvol werken.


Lamellen hebben als voordeel dat je ze zo kunt draaien dat je wel naar buiten kunt kijken maar niet echt goed naar binnen. Je hebt dat toch de nodige privacy en bent toch niet afgesloten van de buitenwereld. Wat wel het geval is bij sluitgordijnen.

Je kunt natuurlijk kiezen voor zowel horizontale als verticale lamellen.

Deze zijn leverbaar in vele materialen, kleuren en lamelbreedtes. Maar er zijn ook lamellen van hout die voor een heel bijzonder natuurlijk effect kunnen zorgen.

HOME