® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB




Terug naar:
Mondelinge opleiding Binnenhuisarchitectuur
of
Schriftelijke opleiding Binnenhuisarchitectuur
of
Schriftelijke opleiding ’Interieur- & Verkoopstyling’
of
Mondelinge MasterClass


Kijk ook eens bij:
Nicole van Tilburg
Linda de Mol
Gonda van ’t Zelfde
Natascha Wever
Jolanda Vollebregt
Daniëlle van der Woude
Caroline Kouwenhove
Wilma Wikkerink
Monique Gomez de Mesquita



GERARD KOOPMAN
VOORMALIG STAFDOCENT
RIJKSACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNSTEN
AKI ENSCHEDE



Gerard Koopman was voormalig vakdocent 'Binnenhuisarchitectuur' aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten 'AKI'.
(Academie voor Kunst en Industrie)

De Academie voor Kunst en Industrie, doorgaans AKI genoemd, is een kunstacademie in Enschede (Nederland). Deze academie is opgericht in 1949 door een aantal textielfabrikanten. Na een vijftiental jaren als traditionele kunstnijverheidsschool werd onder de nieuwe directeur professor Joop Hardy de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. Gedurende enkele tientallen jaren was de AKI de meest vrije kunstacademie in Nederland. Sinds 2002 maakt de AKI maakt deel uit van ArtEZ Hogeschool der Kunsten.



Monument Noordoostpolder
Ontwerper: Frank Bolink en Gerard Koopman
Categorie: monumenten
Locatie: Ketelbrug
Plaats: Emmeloord, Flevopolder
Ruimte: openbare ruimte algemeen
Materiaal: baksteen, aluminium
In opdracht van: Gemeente Noordoostpolder

Vraag een kind van vijf om een huis te tekenen en het zal er ongeveer zo uitzien als het gebouwtje dat Frank Bolink en 
Gerard Koopman ontwierpen als monument voor de Noordoostpolder. Het rode bakstenen huisje heeft een puntdak en een schoorsteen die een dikke rookpluim uitstoot, maar geen ramen of deuren. Automobilisten die de Flevopolder via de A6 verlaten en over de Ketelbrug de Noordoostpolder binnenrijden, kunnen het kunstwerk al van verre zien staan. ‘Het Ketelhuisje’, zoals het bouwwerk in de volksmond genoemd wordt, is pal naast de snelweg gezet, niet ver van de oever van het Ketelmeer. Als een vrolijke vuurtoren verwelkomt het kunstwerk de passanten die hier voet aan wal zetten.

Het huisje heeft een trapeziumvormig grondplan, waardoor de toeschouwer vanuit iedere hoek tegelijkertijd een voor- en een zijaanzicht ziet. Vanuit de verte gezien heeft het kunstwerk door deze perspectivische vertekening altijd een duidelijke huisvorm. Maar sta je er met je neus bovenop dan lijkt het platte, hoge gebouw meer op een uit de kluiten gewassen decorstuk. De rook uit de schoorsteen blijkt van aluminium gemaakt te zijn en draait, als de haan op een torenspits, mee met de wind. De golvende rookpluim geeft bovendien het waterniveau buiten de dijken aan. Om dit te benadrukken hebben Bolink en Koopman een kleine boot op de rookpluim gemonteerd. Het scheepje vaart tegen de wind en de stroom in. De kunstenaars lijken hiermee te willen zeggen dat het maken van land uit zee eigenlijk indruist tegen alle natuurwetten.

Frank Bolink en
Gerard Koopman hebben beiden lesgegeven op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten (AKI) in Enschede en voeren geregeld samen kunstopdrachten voor de openbare ruimte uit. Onlangs ontwierp het tweetal het totaalplan voor het schoolplein en de hal van het nieuwe Vechtdal College in Harderberg. Bolink werd opgeleid als binnenhuisarchitect, maar trad later ook als schilder en beeldhouwer naar buiten. Koopman is ook binnenhuisarchitect en beeldend kunstenaar. Dat hun ontwerpen –met het Ketelhuisje als duidelijkste voorbeeld– vaak half gebouw en half sculptuur zijn, is dus niet verwonderlijk.