ny1
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


Terug


NY Interior & Lifestyle Deel 1

NY Interior & Lifestyle
Deel 2

Een wandeling door een zeer bijzonder gedeelte van Manhattan. Als je op deze wandeling iets ontdekt dat ook heel bijzonder is, mail het dan even. Bij voorkeur met foto en een adres. Veel plezier gewenst. Misschien kom ik je nog wel eens tegen..............


SOHO
&
MEATPACKDISTRICT
&
CHELSEA
&
THE HIGH LINE

SOHO

img_1867
Sfeertje van SoHo


START
Deze interessante wandeling start op de hoek van Broadway en the Prince Street. Let op! Er is even verderop ook een West Broadway, daar komen we nog wel maar verwissel die namen niet.

applestore
Ook bereikbaar met de metro (M). Zie het blauwe vlakje op de plattegrond waarin een witte M staat. Je ziet ook het zwarte vlakje in Prince Street waar een ‘Appeltje’ in staat. Dit is de beroemde Apple Store.


foto.1
Het oude postkantoor op 103 Prince Street (hoek Greene Street) is prachtig verbouwd tot een Apple Store.


foto.2
Stap vooral even binnen, je kijkt je ogen uit. Vooral spectaculair is de glazen loopbrug.


SOHO
SoHo is een buurt in Manhattan in New York. Het ligt tussen Houston Street (noordkant), Lafayette Street (oostkant), Canal Street (zuidkant en Sith Avenue (westkant).
De naam Soho is hetzelfde als de bekende Londense wijk Soho. De Amerikaanse naam komt echter van ‘South of Houston’ (Street).
Oorspronkelijk was de wijk een industrieël complex: vele gebouwen waren ingericht als fabriek of als opslagplaats. In de jaren '60 en '70 werden vele fabrieken gesloten, maar zij werden overgenomen door kunstenaars die de goedkope ruimtes inrichtten als studio's. SoHo staat bekend als een hippe wijk, die trendsettend is op het gebied van mode en architectuur. Men spreekt ook van het ‘SoHo effect’, als een goedkope en armoedige wijk flair krijgt door de komst van kunstenaars.

foto.3
Sfeertje van Soho


Tussen Prince Street en Spring Street liggen drie bijzondere straten:
Mercer Street
Greene Street
Wooster Street
Dwaal in deze vijf straten rustig een poosje rond, je valt van de ene in de andere verbazing. Wonderlijke winkels en galeries die ik natuurlijk niet allemaal kan noemen. Maar geloof me erg interessant.
Toch een paar uitschieters:

lipsofa2
SOHO TREASURE

123 Mercer Street

Gek, design en andere aandoenlijke meubeltjes of wat er voor moet doorgaan.

130-mercer
THE SCHOLASTIC STORE

130 Mercer Street

Een grote themagerichte winkel met alles voor scholieren, studenten en andere mensen die iets willen leren. De inrichting en produktpresentatie is de moeite waard om eens te bekijken.

green-street
DESIGN WITHIN REACH

110 Greene Street

SoHo-Building/Charles Broadway Rouss

106-wooster-street
MO851

106 Wooster Street

Lifestyle en andere mooie spullen, kijk maar eens naar de website.

KUNST
Je wilt ook kunst bekijken?
Er zijn vele Gallery’s in en rondom SoHo.
Wil je meer informatie?

We gaan verder.......
Loop de Prince Street door tot West Broadway, sla rechtsaf, steek over bij West Houston Street en loop door tot één van mijn favoriete straten: Bleecker Street.

applestore-2


GREENWICH VILLAGE
Sla bij Bleecker Street links af. Dus richting Hudson.
Weliswaar wijst het pijltje op het kaartje de andere kant op, maar dat slaat op de rijrichting van auto’s en heeft niets met de wandeling te maken.
Bleecker Street is een feest voor mensen die van bijzondere winkeltjes houden. Vooral het stukje tot Abington Square, maar daar kom je vanzelf. Vergeet ook niet zo nu en dan een zijstraatje in te lopen. Dit gedeelte van New York wordt West Village genoemd. Het is het westelijke gedeelte van de beroemde wijk Greenwich Village dat tegen SoHo aanligt.
Greenwich Village was een van de belangrijkste vrijplaatsen van de tegencultuur (in Nederland te vergelijken met Hippie en Provo) in de Verenigde Staten. Greenwich Village trok in de jaren '30 en '40 veel verzamelaars, ontwikkelaars en zangers van volksmuziek. In de jaren '50 werd er veel geëxperimenteerd met drugsgebruik. Greenwich Village trok in de jaren '60 de belangstelling van een nieuwe generatie van muziekmakers, die veel leerden van elkaar. Uit deze kruisbestuiving van muziekstijlen en muzikale vernieuwingen kwamen bekende popzangers voort, zoals Neil Diamond en Bob Dylan.

bleeckerstreet
Bleecker Street

SEX AND THE CITY?
Sex and the City' is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Candace Bushnell, die hiermee internationale roem verwierf.
Al van het eerste seizoen af aan was 'Sex and the City' een hit. De serie gaf een luchtige kijk op het leven als hippe dertiger met een carrière en goede vriendinnen als basis voor hun geluk. De serie gaf vrouwen wereldwijd duidelijk de boodschap dat alle mogelijke opvattingen over seks en relaties mogelijk zijn tegenwoordig. De serie haalde veel onderwerpen rond seks uit de schemerige wereld van het taboe.
Ook op vlak van mode is de serie een cult-fenomeen geworden: shoppen is één van de favoriete bezigheden van deze vrouwen en er wordt tevens veel belang gehecht aan mode en hun outfits. Charlotte heeft een ietwat conservatievere uiterlijk, Miranda een sobere, ingetogen stijl die past bij haar carrière. Samantha daarentegen kiest voor mantelpakjes en jurkjes in felle kleuren die haar lichaam accentueren en Carrie heeft een eclectische stijl, waarbij het vooral draait om haar schoenen, nagenoeg altijd stiletto's.

magnolia
MAGNOLIA BAKERY

401 Bleecker Street

In de serie ’Sex and the City’ werd regelmatig een typische lekkernij van deze bakkerij gegeten, de zogenaamde ‘cupcakes’. Tot de dag van vandaag staan er vaak een hele rij wachtende en smachtende lekkerbekken. Vooral tegen het weekend. Je kunt niet onbeperkt kopen, vooral als het druk is dan mogen er maar enkele mensen naar binnen en je krijgt niet meer dan zes cupcakes. Probeer het. Mijn favouriete smaak is ‘Hummingbird Cupcake’, met een romige cheesecake-achtige vulling en daar bovenop pecannootjes. Probeer ook eens de ‘Red Velvet Cupcake’, met een vulling van luchtige vanille crème.

Zo doe ik het.....
Als je nog een klein stukje doorloopt heb je (links) een leuk klein (oud) parkje ‘Abingdon Square’ met een paar banken en een kindertuin. Daar kun je rustig genieten van de cupcakes uit de serie ‘Sex and the City’.

oversteek-bij-bleecker
Je ziet in het groene ballonnetje in Bleeckerstreet een ‘B’, dat is the Magnolia Bakkery. Je loopt dan naar de achtste Avenue, steek over naar Hudson Street Street.

Precies op het hoekje is Abingdon Square Park.
Loop richting Gansevoort Street.

img_4606
Hoek Gansevoort Street en Hudson Street, sla links af (Gansevoort Street)


MEATPACKING DISTRICT
Inmiddels lopen we in het Meatpacking District
Dit is een trendy wijk die enerzijds nog uit vele vervallen pakhuizen en abattoirs bestaat, maar anderzijds steeds meer wordt omgetoverd in ‘snelle’ gallery’s, mooie shops en wonderlijke winkels.
Vroeger zaten in deze wijk veel vleesdistributeurs. Nu wordt er nog wel vlees verhandeld, maar lang zo veel niet meer.

spiegelbeeld
In het Meatpacking District zijn er grote tegenstellingen. Hier bijvoorbeeld een trendywinkel. Maar let op, kijk eens in de etalageruit. Je ziet een verhoogde spoorlijn. Daar gaan we straks naar toe……


Het contrast is zeer groot in deze wijk, en dat is waarschijnlijk waarom zoveel mensen het een leuke wijk vinden. Er zitten vele trendy winkeltjes en restaurants, waar ook vele beroemdheden komen.
Het Meatpacking District kwam natuurlijk ook ook voor in Sex and the City.

img_4609
Let goed op, links op de foto, zie je het einde van een verhoogde spoorlijn. Dit is de nieuwste attractie van New York: The High Line. Je zag het net al als spiegelbeeld in de etalageruit.


The High Line
Op een twee kilometer lange verhoogde spoorlijn die begint op Ganzevoort Street tot ongeveer de 34ste straat in Lower West is het eerste gedeelte van het nieuwe High Line Park opengegaan.
Tot 1982 reden er dagelijks nog goederentreinen over en daarna werd het stil rondom the High Line. Daarna werd het een verwilderd stuk groen, onkruid, roestige rails en onbruikbaar voor de mens.
Maar inmiddels is de verhoogde spoorlijn verandert in een soort natuurlijke wandelpromenade met een prachtige beplanting. Die varieert van bosachtig tot weideachtig, met stukken schaduwplanten en stukken vol grassen.
De originele rails zijn gedeeltelijk teruggelegd en via het pad kun je een prachtige wandeling maken. Het is ook een geliefd loopje van de mensen die er rondom werken. Bij mooi weer kun je er zonnen.
Weliswaar is het nog niet helemaal klaar, maar het is zeker de moeite waard om het gedeelte dat klaar is, te ontdekken. Als straks de hele route gereed is, reken dan op een wandeling van ongeveer 30 minuten.
Bij de 16de Street is een lift beschikbaar.
Bekijk ook het leuke filmpje.
Klik op –filmpje-
Het ontwerp is van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf.

img_4621
Het wandelpad van the High Line, overigens de foto zou anders doen vermoeden, maar de beplanting is opnieuw aangelegd.


img_4629
Bij mooi weer een geliefd plekje om te zonnen.

Als je the High Line verlaat (de laatste keer was dat per trap op de 20ste Street) loop dan naar de tiende Avenue en loop door tot de negende Avenue. Sla daar links af en loop door naar de hoek bij de 15de Street. Dit is bijna het einde van de wandeling.

chelsea
Hier is de interessante Chelsea Market

Een verzameling bijzondere winkels, restaurants en cafés in de oude koekfabriek van NaBisCo (National Biscuit Company) uit 1890, waar tot in de jaren vijftig de Orio cookies werden gebakken. Veel details uit de fabriekstijd zijn er nog te vinden
De sfeer van een oud industrieel gebouw is bewaard gebleven, met geteerde houten vloeren, stalen plafond-constructies en veel baksteen. Er wordt op diverse plaatsen kunst geëxposeerd, meestal hedendaagse fotografie. Elke winkel heeft z’n eigen specialisme, alle winkels zijn verschillend, kwaliteit overheerst. Zoals overal in New York City zijn de openingstijden ruim: zeven dagen per week tot 9 uur 's-avonds.

dsc02430
Het bijzondere interieur van the Chelsea Market


img_4654
Chelsea Market


NEW YORK INTERIOR & LIFESTYLE 1
Een andere wandeling in New York?
Madison en Lexington Avenue
Klik op: -Interior & Lifestyle-

D&D-BUILDING
Het mekka voor de interiordesigner in New York
Klik op: -D&D-Building-

Idee: hans slim
Foto’s: hans slim
Tekst: hans slim