ny1
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


Terug

NY Interior & Lifestyle Deel 2

NY Interior & Lifestyle
Deel 1

New York = Manhattan

Als je voor de eerste keer in New York komt doe dan precies hetzelfde als iedereen.
Maak een rondrit door Manhattan. Een goede start is vanaf Rockefeller Plaza.
Je komt dan in:  Broadway, Times Square, Flatiron District, Greenwich Village, Soho, NoLita, Chinatown, Tribeca, Little Italy, Financial District (Wallstreet), Battery Park (vandaar vertrekt de boot naar het Vrijheidsbeeld), Seaport Historic District enz. Je kunt op elk stoppunt uitstappen, ronddwalen en een volgende bus pakken naar de volgende bestemming.

rockefeller-center
ROCKEFELLER PLAZA

Je kent Rockefeller Plaza wel, elk jaar wordt hier in november een gigantische kerstboom aangestoken en 's-winters kun je in het verdiepte gedeelte schaatsen. Zomers zijn het allemaal openlucht terrassen en restaurants.
Op de hoek van Rockefeller Plaza en de W 49 St (West 49th Street heb je een prima adres voor een ontbijt 'Dean & Delucca'. Ga niet te laat. Prijsindicatie: kopje perfecte koffie en broodje ongeveer vijf dollar.
Als je tussen acht en negen uur hier 's ochtends bent dan heb je kans dat jouw kop in heel Amerika te zien is. Precies voor 'Dean & Delucca' wordt elke morgen gewoon in de open lucht, het televisieprogramma 'Today’ live uitgezonden. Officieel: The Today Show, gemiddeld vijf miljoen kijkers per dag! Wordt uitgezonden door NBC.

today-show
THE TODAY SHOW

Onderschat dit programma niet, ik heb hier echt wereldsterren zoals Tina Tuner, Diana Ross, the Supremes en vele andere topartiesten zien optreden. En je staat er nog geen vijf meter vanaf!
Overigens heb je hier om de hoek (W 50 St) 'Top of de Rock'  een observatiecentrum op een hoogte van ongeveer 250 meter. Prijs  20 dollar. Natuurlijk is het Empire State Building nog hoger, maar je kunt het Central Park en omgeving vanuit dit observatiecentrum beter zien. Bijvoorbeeld het gebouw 'Dakota' waar John Lennon (Beatle) is doodgeschoten is heel goed te zien. Maar ook het Vrijheidsbeeld en andere interessante -hotspots- zijn goed waar te nemen.
Maar als je dit allemaal hebt gedaan en je wilt een beetje 'Interior & Lifestyle' dan heb ik een andere optie.
Zeg maar de derde of vierde dag.

INTERIOR & LIFESTYLE
We starten op Rockefeller Center.
Afhankelijk van de winkels en hotspots waar je binnen stapt, moet je rekenen op een wandeltocht van 120 minuten. Maar als je alles wilt bekijken dan ben je misschien wel een dag bezig…….

MUSEUMSHOP
Vergeet niet om even binnen te stappen bij de Museum Shop. Prachtige boeken over kunst en architectuur.
Rockefeller Center 15 West 49th Street

ST. PATRICK’S CATHEDRAL
Loop door naar de Fifth Avenue en je ziet links aan de overkant de imposante kathedraal: St. Patrick's Cathedral 5th Avenue op de hoek bij 50th Street
Toegang is gratis!
De nationale heilige van de Ierse bevolking is St. Patrick. De Ieren woonden al lang in New York voordat de Italianen en Spanjaarden naar Amerika kwamen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze katholieke kerk de naam van deze heilige draagt. Het bouwen van de kathedraal nam bijna een halve eeuw in beslag. De bouw begon is 1858 en pas in 1906 was de kathedraal gereed. De bouwwerkzaamheden werden begeleid door de bekende architect James Renwick. Als voorbeeld dienden enkele Europese kathedralen. Zo komt de hoogte van de toren, 101 meter, overeen met de hoogte van de dom in Keulen. 
Net na de voltooiing was de kerk het middelpunt van de stad. Vele katholieken waren trots op de kerk en op hun geloof. Maar met de komst van de wolkenkrabbers heeft de kerk toch iets aan imago moeten inboeten. De kerk steekt vandaag de dag schril af tegen de betonnen reuzen. Gelukkig zijn er nog voldoende mensen die liever een kerk bezoeken dan één of andere high-tech attractie want jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen de kathedraal. Op 17 maart is het altijd een drukte van jewelste in de kerk. Het is dan namelijk St. Patrick’s Day, de belangrijkste feestdag voor de Ieren. In de kerk wordt deze dag gevierd met een hoogmis. 

MADISON AVENUE
Aan de achterkant van de kathedraal loopt de de beroemde Madison Avenue. Voor zover je op de Fifth Avenue alleen maar prestige objecten en winkels vindt, is daarentegen de Madison veel leuker. Vele beroemde winkels vind je hier. Alles opnoemen is onmogelijk, maar toch een paar tips.

De tocht begint achter de kathedraal en je moet dan de richting van de hogere straten lopen.
Overigens vanaf ongeveer de 60th Street heet deze wijk Upper East en is één van de rijkste gebieden van Manhattan. Er staan ook in de zijstraten prachtige stadspaleisjes.

F-A-O SWARZ
Je ziet op bij de 58th Street de beroemde speelgoedwinkel van F-A-O Swarz. Ook voor volwassenen aan te bevelen om toch eens te gaan kijken.

f-a-o-schwarz
SCHWARZ

De speelgoedwinkel van Schwarz. Je ziet op de achtergrond het wereldberoemde Plaza-hotel aan de Fifth Avenue.
Meer informatie over F-A-O Schwarz?

CRATE & BARREL
Een blok verder is de life-stylewinkel ‘Crat & Barrel’ op de hoek van 59th Street. De winkel is onderdeel van een grote Amerikaanse keten. Beslist even naar binnen gaan. Het zal je opvallen dat je in een soort kadowinkel komt en als je verder in de winkel komt of met de roltrap naar boven gaat, het assortiment verandert in meubels.

crate-0026-barrel
CRATE & BARREL

Je ziet in de ramen een weerspiegeling van het Plaza-hotel.
Meer informatie over Crate & Barrell?

BARNEYS NEW YORK
Twee blokken verder zie je op de hoek van 61th Street, ook weer aan de linkerkant het design warenhuis: Barneys New York.
Niet zo groot maar een bijzondere winkel. Zeker even naar binnen stappen.
Ook zeer bekend is het restaurant in deze winkel: Fred’s at Barneys.

barneys-new-york
BARNEYS NEW YORK

Meer informatie over Barneys New York?
Klik op -Barneys-

madison
MADISON

Zomaar ergens op the Madison

RALPH LAUREN
Loop dan door tot de hoek van 72th Street. Hier zie je de belangrijkste winkel van Ralph Lauren. Ga vooral naar binnen. De meubelafdeling, op de bovenste verdieping, is niet groot maar blinkt uit door de verzorgde styling.

ralph-lauren
RALPH LAUREN

Meer informatie over Ralph Lauren?
Klik op -Ralph-

WITNEY MUSEUM OF AMERICAN ART
Loop door tot de 75th Street. Op de hoek zie je een strak modern betonnen gebouw. Het is het Witney Museum of American Art. Het gebouw is ontworpen door de man die ook furore maakte met zijn meubelontwerpen: Marcel Breuer.

whitney-museum

Whitney Museum of American Art, ontworpen door Marcel Breuer
Meer informatie?

Sla nu rechtsaf. Je steekt over bij de beroemde Park Avenue. Hier zijn geen winkels, maar je vindt er de mooiste appartementen.


park-avenue
PARK AVENUE

Geen winkels, maar wel vele penthouses.
Loop op de 75th Street door naar Lexington Avenue.
Daar gaan we weer rechts af en lopen als het ware terug.

LEXINGTON AVENUE
De sfeer op Lexington Avenue is totaal anders dan op de Madison. Zeg maar minder chique, meer werelds. Het is er ook veel drukker. Je vindt hier hele bijzondere winkels, maar ook eenvoudige boekenstalletjes, dierenwinkels en andere kleinschalige shops.

LUMI
Op de hoek van de 70th Street is het bekende restaurant Lumi. Een aantal van dit soort adressen is beroemd geworden door de televisieserie ‘Sex and the City’.

lumi
LUMI

Italiaans restaurant Lumi.

BLOOMINGDALE’S
Tussen de 59th en 60th Street het beroemde Bloomingdale’s.
Samen met Macy’s het grootste warenhuis van New York. Wel een oud gebouw met soms onmogelijke indelingen maar het is de moeite waard om een kijkje te nemen.
Vergeet vooral niet de meubelafdeling. Op deze verdieping zie je ook half open kleine ateliertjes waar de Interior Designer advies geeft.

bloomingdale0027s
BLOOMINGDALE’S


afbeelding-5


THE CONTAINER STORE
Een blok verder 58th Street. Tja hier kijk je je ogen uit. Alle denkbare opruimsystemen, kasten, dozen en ander denkbare opruim-acessoires. Het behoort ook tot een Amerikaanse keten en heeft zelfs de prijs van de beste winkelketen van Amerika gewonnen. Beslist even naar binnen lopen.

containerstore
THE CONTAINERSTORE

Meer weten over the Containerstore?
Klik op –The Containerstore-

WALDORF ASTORIA
Loop door tot de 50th Street. Daar heb je het beroemde Waldorf Astoria Hotel. Staatshoofden, koningen, wereldsterren en andere wonderlijke mensen logeren hier. Ook speelt het hotel een rol in de serie Sex and the City. Er zijn twee hoofdingangen. De ingang aan Lexington Avenue past helemaal bij de sfeer van deze straat. Stap vooral naar binnen. Trek een gezicht of je erbij hoort en neem tegelijk de (kleine) roltrap naar boven. Je komt dan in de lobby. Ga rustig even zitten en bekijk het bijzondere interieur. Niemand vraag je iets. Loop dan door naar de ingang/uitgang aan de andere kant bij Park Avenue. Je ziet de sfeer helemaal veranderen.

waldorf-astoria
THE LOBBY.......

De lobby van het Waldorf Astoria Hotel

img_4829
LEXINGTON AVENUE

De ingang van het Waldorf Astoria Hotel aan de kant van Lexington

walorf-2
PARK AVENUE

De ingang van het Waldorf Astoria Hotel aan Park Avenue.
Meer weten?
Klik op -Waldorf Astoria Hotel-

Einde wandeling

ALGEMEEN
Klimaat
In New York heerst een landklimaat. De winters zijn er koud en vaak sneeuwt het er ook behoorlijk. De zomers zijn warm en vochtig met temperaturen van 25 tot 30 graden. Wanneer de beste periode is om New York te bezoeken, is eigenlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren. New York in de wintermaanden is een plaatje op zich en veel mensen vinden dit een geweldige periode om de stad te bezoeken. Heb je liever mooi weer en goede temperaturen, dan is het (late) voorjaar of najaar aan te raden. Kun je goed tegen hoge temperaturen, dan is de zomer natuurlijk ook aan te raden!

OPENINGSTIJDEN
Als wereldstad zijn de winkels in New York bijna het hele jaar door geopend. Doorgaans zijn de grote winkelketens geopend van 10:00 - 21:00 van maandag t/m zaterdag en van 11:00 tot 17:00 of 18:00 op zondag. Ook op feestdagen blijven veel winkels open, behalve op de belangrijkste dagen, zoals Thanksgiving en Kerst. De grote supermarktketen als Wal-Mart en Meijer zijn het hele jaar door geopend, behalve op 25 december.

FEESTDAGEN
Nieuwjaar (1 januari) Martin Luther King`s Birthday (derde maandag in januari) Lincoln`s Birthday (12 februari) Washington`s Birthday (derde maandag in februari) Memorial Day (laatste maandag in mei) Independence Day (4 juli) Labor Day (eerste maandag in september) Columbus Day (tweede maandag in oktober) Veteran`s Day (11 november) Thanksgiving Day (vierde donderdag in november) Kerstmis (25 december)

dsc09440
EVEN VOOR DE LANDING

Vijf minuten voor de landing op J.F. Kennedy

HOTEL
Advies: probeer een hotel te vinden in het centrum. Dat scheelt elke dag veel reistijd.

NEW YORK INTERIOR & LIFESTYLE
SOHO-GREENWICH VILLAGE-MEAT PACKING DISTRICT-CHELSEA
Een andere wandeling in New York?
Klik op: -Interior & Lifestyle II-

D&D-BUILDING
Het mekka voor de interiordesigner in New York
Klik op -D&D-Building-

Idee: hans slim
Foto’s: hans slim
Tekst: hans slim