HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

ENERGIE

Vroeger moesten we het doen met ongezellige spaarlampen, maar de ontwikkeling hierin gaat steeds verder. Maar hoe weet je nu welke sterkte je nodig hebt. Dat is heel eenvoudig. Kijk op de bestaande lamp en deel het Wattage door vijf. Voorbeeld, stel je hebt in een armatuur een gloeilamp van 100 Watt. Dan deel je 100 door 5 en de spaarlamp moet dan een capaciteit hebben van 20 Watt. Simpel toch?

wand2beluga_15

SLUIPVERBRUIK
De meeste halogeenlampen werken niet op 230 maar op 12 Volt, waardoor een transformator noodzakelijk is. Deze verbruikt ongeveer 5 Watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uit-schakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken terwijl de lamp uitstaat. Dit is ook wel bekend onder de term sluipverbruik. Als je een schakelaar tussen het stopcontact (wandcontactdoos) en de transformator plaatst, kun je alles uit zetten. De stekker eruit trekken helpt ook.
Lampen zijn vaak voorzien van dimmers. Dimmers verbruiken vaak ook energie als de lamp niet aanstaat. Ook dit voorkom je door een aan/uit-schakelaar tussen stopcontact en dimmer te plaatsen of de stekker eruit te trekken. Alle dimmers in Nederland hebben tezamen een sluipverbruik dat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen!

HANDIG OM TE WETEN
Gewone gloeilampen bevatten naast glas ook andere materialen. Ze mogen daarom niet in de glasbak, maar gaan bij het gewone huisvuil. Datzelfde geldt voor halogeenlampen. TL-buizen en spaarlampen bevatten kwik. Op de verpakking staat daarom het KCA-logo, dat betekent dat ze ingeleverd moeten worden als klein chemisch afval (KCA). Afgedankte dimmers en voorschakelapparatuur bevatten materialen die hergebruikt kunnen worden. Dat is mogelijk als je ze, net zoals elektrische apparaten, inlevert bij het KCA-depot.
Bij het kopen van een armatuur kun je er op letten of die geschikt is voor spaarlampen. Er zijn ook speciale armaturen waar spaarlampen met steekfittingen in passen, ook wel energiezuinige armaturen genoemd. Een voordeel is dat de voorschakelaar (de 'starter') in de armatuur is ingebouwd. Bij vervanging van de spaarlamp hoeft dan niet automatisch ook de voorschakelaar vervangen te worden. Hetzelfde geldt voor TL-armaturen.
Halogeenlampen gebruiken meer elektriciteit dan spaarlampen, maar zijn wat zuiniger dan gloeilampen. De nieuwste halogeenlampen hebben een coating voor infrarode warmtestraling. Hierdoor geven ze 30% meer licht dan een gewone halogeenlamp. Ook gaan ze langer mee dan een gewone halogeenlamp. Ter vergelijking: een halogeenlamp met infrarode coating van 20 Watt, of een gewone halogeenlamp van 30 Watt geeft net zo veel licht als een gloeilamp van 40 Watt.