HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

GORDIJNENTRUC

Gordijnen brengen kleur, maar ook vorm aan een vertrek. De hoofdfunctie van gordijnen is om de ramen af te sluiten, maar het zou ook een zeer belangrijk decoratief element kunnen worden. De sfeer van een vertrek is in grote mate afhankelijk van het binnenstromen van natuurlijk licht. Koud en hard licht kan gefilterd worden door middel van voiles. Sommige ramen vragen om gordijnen, andere lijken het mooist, zoals ze zijn. Gordijnen geven warmte, privacy en houden het licht buiten. Het zou te gemakkelijk zijn om gordijnen zonder meer voor de ramen te hangen en het daarbij te laten.

u8
Een wand met twee ramen.u9
Door een hele gordijnenwand te maken lijkt de wand veel groter.Er is ook nog een soort supertruc! Je ziet dat de optische breedte van de kamer wordt bepaald door de linker- en rechter beëindiging van de (groen) gordijnwand. Stel dat je zowel links als recht de gordijnwand iets om laat buigen op de twee zijwanden. Je oog zal dan een grotere hoek zien en de visuele fout maken om de breedte groter in te schatten........ Overigens kan dat ook met spiegels.


De variëteit van gordijnen is enorm. Het heeft allemaal te maken met voorkeur en wat bij de rest van het interieur past. Waarom nemen we niet verschillende gordijnen voor verschillende seizoenen? Bijvoorbeeld: een lichtgewicht gordijn voor de zomer en een wat zwaardere kwaliteit voor de winter. Ook in kleur is er nog onderscheid te maken. Belangrijk is de gordijnen in stijl te houden met de rest van het huis, wat betreft proporties en materiaal. Uitgesproken kleuren en patronen zullen de aandacht op het raam vestigen, pastelkleuren zullen dit veel minder doen. 'Oversized' gordijnen worden vaak toegepast in sobere interieurs, bijv. een kamer met een houten vloer met zo min mogelijk meubelen en weinig decoratie. In alle eenvoud zal dit een gevoel van licht en ruimte geven. Men gebruikt hier dan ook vaak simpel, wit, gaasachtig katoen voor om het eenvoudige effect te versterken (ook wel bleke waterige kleuren).