HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

HET OPHANGEN VAN KUNST

Medebepalend voor de sfeer in een ruimte in bijvoorbeeld een woonkamer of slaapkamer is de manier, waarop en de plek, waar etsen, schilderijen, tekeningen enz. zijn opgehangen. Ook de lijsten, de passepartouts (kleur en vorm van het karton) en de plaats vormen hierbij een belangrijk onderdeel.

img_5408

Door schilderijen e.d. op een bepaalde manier te rangschikken en wat grotere items te gebruiken, kunnen ze erg sfeerbepalend zijn. Vergeet echter niet, dat lijsten en passe-partouts belangrijker zijn voor het kunstwerk dan, zoals sommigen schijnen te denken, voor de inrichting van kamer, zaal, kantoor, enz.
Kleur, vorm en materiaal zijn een belangrijk onderdeel voor schilderij, ets, enz.
Een groep posters, schilderijen, enz. kan, bijeen gehangen, wel degelijk als blikvanger werken. Verschillende voorbeelden hiervan vind je, als je oplet, in allerlei tijdschriften. Bedenk ook, dat vooral grote kunstwerken niet altijd opgehangen hoeven te worden aan een wand. Een groot ingelijst schilderij, zomaar tegen de muur staand, kan evenzeer een onderdeel vormen van de ruimte. Bovendien heel gemakkelijk door iets anders te vervangen, zonder de muur/wand te beschadigen of van weer een haak/spijker te moeten voorzien.
Ook is natuurlijk te overwegen een schilderij railtje aan te brengen, je kunt dan onbeperkt veranderen.

dsc04384

In een spaarzaam gemeubileerde ruimte zijn vaak afbeeldingen als posters, foto's, enz. te vinden. Ze behoren bij het huis, verfraaien een ruimte en bijv. foto's laten ons terugdenken aan vakanties, familieleden enz. Daarom is het zeker niet onbelangrijk, hoe ze worden ingelijst en waar ze worden gehangen. Niet alleen de plek, maar ook de omlijsting is een belangrijk gegeven:
*
Een tamelijk groot passepartout geeft, vooral op een onrustige achtergrond (bijv. een behang met opvallende patronen), toch die aandacht aan het kunstwerk, die het verdient. Vanzelfsprekend geven we hier de voorkeur aan een effen, neutraal passe-partout.
*
Bij een grotere afbeelding is het beter om een groot kader te gebruiken. Ook hierop zijn weer uitzonderingen. Het is soms heel fraai om bijv. een klein landschapje toch in een groot, stevig kader te plaatsen.
*
Met een te drukke, d.w.z. rijk versierde, lijst loop je het risiko, dat meer aandacht uitgaat naar de lijst i.p.v. naar de afbeelding.
*
Gebruik je gekleurde lijsten, let erop, dat de kleur van de lijst zo gekozen wordt, dat a.h.w. één van de kleuren van het kunstwerk in de lijst terugkomt. Belangrijk is ook hier: het aanpassen van de lijst aan de totale inrichting van de kamer.
*
Smalle lijsten zijn beter toe te passen voor kleine formaten van tekeningen, schilderijen enz. Uiteraard past een bredere lijst beter bij wat grotere formaten.

Een 'sterke' ets, hoewel klein van formaat, kan best ook een groot kader hebben de aandacht zal toch naar de ets blijven uitgaan maar bij 'lieflijker' voorstellingen zal de lijst de aan dacht overnemen, wat niet de bedoeling kan zijn.