HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

WANDVERWARMING

DEEL 3

afbeelding-16

Wandverwarming is een product dat in Nederland relatief onbekend is en het gebruik ervan staat nog maar in de kinderschoenen en dat is vreemd want het is een natuurlijke en gezonde manier van verwarmen volgens een simpel maar heel logisch principe. We zijn gewend aan verwarmingsystemen die de lucht in de woonruimte verwarmen, de lucht circuleert en de opstijgende warmte zorgt voor een warm hoofd en koude voeten. een bijkomend nadeel is de mee circulatie van huisstof en mijt.
 
De wandverwarming is verticaal in de kamerwand gemonteerd en straalt zowel boven als onder dezelfde temperatuur gelijkmatig uit net als zonnestralen. Bovendien kan met wandverwarming de ruimtetemperatuur met 3 graden verlaagd worden waardoor een besparing van 18 % op de verwarmingskosten ontstaat.
Een bijkomend voordeel is dat er zomers koud water door het systeem geleid kan worden waardoor een koelende werking ontstaat. Het systeem werkt in tegenstelling tot bijvoorbeeld centrale verwarming geheel geluidloos.
 
Wandverwarmingssystemen kunnen ingebouwd worden in nieuwbouw , bestaande bouw en bij renovatieprojecten er moeten echter voldoende wandvlakken aanwezig zijn waarbij een norm geldt van tussen de 25 en 50 % van het woonoppervlak. Eventueel kan een extra isolatie nodig zijn bij oudbouw. Het systeem is projectmatig toegepast in hotels, kantoren en zelfs musea.
 
Er zijn drie systemen namelijk:

1.
Leemelementen met ingebouwde leidingen.
2.
Het zogenaamde registersysteem waarbij de leidingen in stalen geleiders geklemd worden.
3.
Het vrijliggend buizensysteem dat eventueel door een doe het zelver kan worden aangebracht .

Systeem 1 wordt gebruikt bij renovatie en in droge afgebouwde ruimtes en bij houtbouw.
Systeem 2 is specifiek voor nieuwbouw en renovatie van steenbouw.
Systeem 3 is een financieel voordelige oplossing met een grote mate van flexibiliteit.

Leem zorgt voor een optimaal binnenklimaat het absorbeert reukjes en neutraliseert schadelijke door de lucht circulerende stoffen. De waterdamp in de ruimte wordt door de leem opgenomen en weer vrijgegeven als de luchtvochtigheid daalt zodat de luchtvochtigheid contant blijft. Verder is leem een fantastiche isolator waardoor het een gezonde en behaaglijke bouwstof is.

Het leemelement bestaat uit een 25 mm sterke leemplaat met geïntegreerde warmwater- en verwarmingsleidingen en wordt droog op de wand geschroefd. De wanden dienen vlak te zijn of vlak gemaakt te worden. De elementen worden met een koppeling aan elkaar verbonden en op de warmteverdeler aangesloten. De gehele wand met een leemprodukt voorbewerkt en vervolgens naar eigen wens afgewerkt. 

Het registersysteem is eigenlijk alleen het binnenwerk van een leemelement dus het buizenstelsel dat in een frame wat aan de wand geschroefd wordt en afgewerkt met leem, kalk of gips laag van 30mm.

Het buizensysteem wordt op een rol geleverd tezamen met losse profielen om het in te klemmen en verder net zo verwerkt als systeem1 en 2. Het voordeel van dit flexibele systeem is dat het bijvoorbeeld om een venster geleid (ge-bogen) kan worden.
Op de cv installatie wordt een warmwater verdeler aangesloten die wordt aangestuurd door een thermostaat en iedere etage heeft zijn eigen warmteverdeler en thermostaat.
De wandverwarming is een ruimtebesparend, economisch en gezond alternatief voor de traditionele cv-radiatoren.