HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

GEZOND LUCHTEN & VERWARMEN

DEEL 5

5b
Gezond wonen = gezond luchten en verwarmen


Een paar vuistregels:

Ruimluchttemperatuur
Alleen warme lucht kan vocht uit de woning afvoeren. De temperatuur in woonkamers moet ongeveer rond de 20 graden zijn en in de slaapkamers, keuken en hal iets lager.

Afkoelen en verwarmen
Bij langere afwezigheid in woonruimtes in de koude periode, de verwarming nooit uitdraaien want dan koelen de muren af en het opwarmen van deze muren neemt veel tijd in beslag en voert gemakkelijk tot vochtigheidsproblemen.

Temperatuurverschillen
Onverwarmde ruimtes nooit laten meeverwarmen door verwarmde ruimtes. De waterdamp uit de warme ruimtes zal neerslaan in de niet verwarmde ruimtes en kan daar vochtproblemen veroorzaken.


Luchtcirculatie
Meubelen altijd 5 cm van de muur (in het bijzonder de buitenmuur) zetten om de lucht te laten circuleren, daardoor wordt de temperatuur van het muuroppervlak verhoogd en vochtproblemen vermeden.

Frisse lucht binnen halen
Om energie te sparen en effectief te luchten is het zinvol om kort te luchten. Dus ramen en deuren wijd open en na een paar minuten is de gebruikte vochtige lucht vervangen door koude buitenlucht. De koude lucht neemt dan weer vocht op. Dit kun je tot 4 keer per dag herhalen zonder noemenswaardige warmteverlies.

Luchten
Hoe kouder het buiten is hoe korter het luchten. Tijdens het luchten is het zinvol de verwarming zo laag mogelijk te zetten.

Bijzonderheden nieuwbouw
Deze woningen worden te snel bewoond en zijn nooit goed gedroogd en met name giftige bouwdampen komen vrij en daarom is luchten hier van extra groot belang.

Open ramen en voortdurend luchten
Een volstrekt zinloze geldverslindende actie.

Douchen, koken, was drogen
Nimmer deze vochtige lucht door open deuren in de rest van de woning weg laten vloeien maar direct door een open raam naar buiten laten gaan. Nog veel beter is een directe vochtafvoer naar buiten.

Planten en aquarium
Deze geven veel vocht in de ruimtes af waardoor vaker luchten aan te bevelen is.

Thermometer, hygrometer.
Eigenlijk moet iedere woning een thermometer en een hygrometer hebben. Verdiep je eens in de functies. De relatieve luchtvochtigheid in de kamer moet ongeveer 65% niet overschrijden en pas bij extreem droge lucht (30%) heeft een luchtbevochtiger zin.
Het leuke van deze apparaten is dat ze door de moderne technologie ook een geavanceerd weerbericht laten zien, zelfs een paar dagen vooruit. Eigenlijk zijn het veredelde barometers waar onze boeren en vooral zich schippers letterlijk blind op voeren.

Algemeen

De kracht van het luchten zit in het laten botsen van luchtstromen, oude lucht eruit en nieuwe lucht erin. Het laten overvloeien door langdurig laten open staan van ramen is zinloos en kost alleen maar energie.