HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

EEN KORTE WOONWANDELING DOOR DE TIJD

DEEL 2

DE PREHISTORIE

De prehistorie omvat de tijd, waarover geen schriftelijke kennis van aanwezig is. Alle huidige kennis is dus gebaseerd op opgravingen en onderzoek. In Egypte en Mesopotanië gaat dat terug tot ca. 3.500 v. Chr. In Griekenland tot ca. 1.000 v. Chr. en in China tot ca. 1.500 v. Chr. Indiaanse culturen in Amerika tot ca. 1.000 v. Chr.

archgroup
Ongeveer 8.000 v. Chr. kon je in de staat Georgië (VS) een dergelijk tafereel aantreffen.
De mensen leefden in groepen en organiseerden zich zelf zo dat ze een optimale nut uit de grondstoffen en voedsel mogelijkheden konden trekken. Tussen de 3 à 4 families leefden bij elkaar. Zodra de voedselmogelijkheden uitgeput raakten trokken ze verder. De behuizing bestond uit houten skeletten met daaroverheen (zie op de achtergrond) beschikbaar natuurlijk isolatiemateriaal tegen kou en regen.
Jacht en vissen vormden de hoofd werkzaamheden.

hunters2

teepee
De "Chief Little White Cloud" voor zijn hut (tepee, een soort wigwam) in het Chippewa National Forest Minnesota in 1940.

De materialen voor de behuizingen werd gekozen naar de beschikbaarheid van de aanwezige grondstoffen. Het klimaat van een regio bepaalde verder hoe de afdichting en isolatie zou worden.
Op de afbeelding is de berkenbast kennelijk het ideale isolatiemateriaal. Dakpansgewijs zorgde dat voor een goede afwatering.
De eerste Neanderthalers kwamen voor het eerst tevoorschijn in Duitsland (opgravingingen in 1856), bij een zijrivier van de Rijn. Deze zijrivier stroomt door een stijlwandige kloof en die werd Neanderdal genoemd.

 neanderthaler1
Twee Neanderthalers (100.000 - 40.000 jaar geleden) die terugkeren van de jacht. Ze houden voorzichtig stil als zij hun weg zoeken door de met korstmos begroeide stenen. Deze stenen werden door een gletsjer meegevoerd.
De Neanderthalers waren de eerste en oudste menssoort die werd gevonden. En waarschijnlijk zijn het onze directe voorouders.
Alles werd in dienst gesteld van de jacht, het zorgen voor voedsel en overleven in de ijzige koude. Ze gebruikten daarvoor vernuftige stenen werktuigen voor de ontginning van de natuur en zetten de eerste stappen in de wereld van het bovennatuurlijke.

 mammoet
Onze voorouders waren in de weer met het vergaren van voedsel en nog niet met het bouwen van vaste onderkomens. De voedselbeschikbaarheid bepaalde hun leven en ze trokken met het voedsel mee.

Indonesië
Ook in Indonesië zijn veel opgravingen geweest naar de eerste bewoners. Maar dat de kennis hierover niet altijd behoeft te worden opgegraven blijkt uit onderstaand reisverslag van Philippe die in de zomer van 1999 een bijzondere trip maakte. …. . terug in de tijd.

phil_mummy
Een bezoek aan een Papoea familie in de binnenlanden van Irian Jaya.


dani_family
De hooglanders in Irian Jaya hebben een bijzondere manier van kleding.

Het contrast is zeer groot doordat de half naakte mensen soms dagen naar de markt moeten lopen om hun goederen in te ruilen of te verkopen voor andere goederen. Hun afgelegen dorpen vormen een buffer tussen deze beschaving en die van het huidige Indonesië met motorfietsen, lawaai, industrie en mini bussen. De meeste 'Dani mensen' spreken geen Indonesisch, wederom een bescherming van deze cultuur die ongestoord zo lijkt het, gedurende duizenden jaren vrijwel onveranderd is gebleven.
 
 rainbow
Philippe ontdekt een vergeten natuur en cultuur: de Dani bevolking in het uiterste oosten.
De hutten zijn snel op te zetten met materiaal dat daar (nog) ruim beschikbaar is.