HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

TOEKOMSTVISIE?


Het is zeven uur ‘s ochtends. De slaapkamer van Els en Jan wordt langzaam lichter. Het geluid van de ochtendzang van vogels is steeds nadrukkelijker aan het worden terwijl de kamer geleidelijk lichter wordt. De  lichttonen blijven natuurlijk alsof de kamer zich in het midden van een natuurpark bevindt.  Jan staat op en  loopt naar de badkamer.  

douchekraan
De spiegel herkent meteen zijn gezicht, begroet hem en gaat verslag uitbrengen over  de voetbalwedstrijden van gisteren. Hij vindt het prettig om met het sportnieuws zijn dag te beginnen. Terwijl  hij zijn tanden poetst met de elektrische borstel is de borstel zijn gebit aan het scannen.  

De tandplak heeft een  bedenkelijk niveau bereikt en dat is de reden voor de tandenborstel om een e-mail met bevindingen naar de  Jan’s tandarts door te sturen.  Zo kan een afspraak op tijd gepland worden.
Ondertussen is Els naar de keuken gelopen.  Zoals elke ochtend heeft ze een pak sinaasappelsap uit de koelkast  genomen en schenkt ze het glas vol.  Een klein robotje krijgt het signaal van de vloersensoren en haast zich in  de richting van de gemorste sap om de vloer schoon te maken.  Een paar minuten later ziet Els een vraag op de  monitor die geïntegreerd is in de deur van de koelkast. Het pak sinasappelsap is namelijk nog niet terug in de  koelkast.  Is het de bedoeling dat een nieuw pak wordt besteld of wordt het oude pak alsnog teruggeplaatst?  Els  kiest voor het bestellen van een nieuw pak.  Het is wel zo lekker als ze vanavond terugkomt en er is genoeg  sinaasappelsap in huis.  Ze heeft vandaag toch geen tijd voor de boodschappen. 

TOEKOMST
‘Kijken in de toekomst’ is een ondankbare bezigheid.  Het is niet de technologie alleen,  of de mode, of de  verwachte gebeurtenissen, die geïsoleerd zo’n toekomstvisie kunnen uitzetten.  Het is een beetje van alles en  natuurlijk ook het toeval die een gegeven moment een bepalende wending kan geven.  Daarom is de levensstijl  van Jan en Els maar een mogelijke visie die om verschillende redenen waarschijnlijk niet in zijn geheel  waarheid zal worden maar waar vele aspecten een onderdeel van het dagelijkse leven van de toekomstige  generaties kunnen worden.

Ondanks het feit dat toekomstvoorspelling een bijna onmogelijke taak is, zijn er wellicht een viertal factoren die misschien in de korte of lange termijn veel invloed kunnen hebben op de  ontwikkeling van de interieurontwerper.
Vergrijzing,
Ontspanning,
Thuiswerken 
Technologie.  

VERGRIJZING
We staan aan het begin van de (nieuwe) golf gepensioneerden. Dit is de zogenaamde naoorlogse ‘babyboom’ generatie die aan de beurt komt om van het opgebouwde pensioen te genieten.  Er  zullen dus in grote aantalen gezonde vermogende mensen zeeën van de tijd hebben.  Deze  nieuwe generaties zullen een andere instelling hebben dan hun ouders.  Ze zijn nog redelijk fit en vitaal. Ze  willen nog dingen doen en vooral willen ze niet levend afgeschreven worden.  Hun visie is om actief deel te  nemen aan de moderne maatschappij. Meer tijd doorbrengen in het eigen huis in plaats op het kantoor zou ook  betekenen dat er tijd is om wel eens wat leuks aan het huis te doen.  Per slot van rekening, de kinderen zijn het  huis uit en ze wonen nu op een andere manier.  
Een interieurontwerper inhuren voor wat nuttige tips en hulp  met het inrichten van de woning zou niet meer als overbodige luxe gezien worden.  
Het gebeurt ook steeds  vaker dat de nieuwe gepensioneerden graag hun tijd willen gebruiken om veel te reizen en veel andere plaatsen  te zien.  Het inrichten van een caravan of een jacht voor langdurig maar toch comfortabel verblijf kan ook een  interessante klus voor de interieurontwerpers worden. 

Door de verwachte vergrijzing zullen er steeds meer initiatieven komen om de huizen van fittere mensen in te  richten zo dat ze daar zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.  
Je leest nu al over de initiatieven om hele  praktische oplossingen uit te proberen.  
Zo is er het experiment van het inbouwen van een lift in de woning met  meer verdiepingen.  Het meest voor de hand liggend is vaak om de lift op de plaats van de oude WC in te  bouwen.  Zo is het idee ontstaan om een twee-in-een constructie te maken.  
Namelijk een lift met een  ingebouwde WC die automatisch aan de riolering gaat aansluiten op het moment dat lift op de verdieping komt  waar voorheel de originele WC stond.  
Een bejaard stel deed mee aan zo’n proef.  Mevrouw was ‘ernstig’ gevallen  en sindsdien is het lopen voor haar moeilijk geworden. Met name het traplopen was een probleem.  Ze  woonden zo leuk in hun oude huis en ze hadden al hun vrienden en familie in de buurt.  Verhuizen naar een  bejaardenhuis vonden ze te vroeg en daar waren ze dus nog niet aan toe.  
In het begin was het nogal wennen  met zo’n rare lift in het huis maar al na een maand of twee konden ze zich niet meer voorstellen om zonder de  lift te wonen.  Ze konden nog een aantal jaren zelfstandig blijven wonen in de vertrouwde omgeving waar ze  graag wilden blijven en dat was veel belangrijker. 

Inrichten van de bejaardenhuizen is ook een opkomende trend.  Mensen van nu willen niet als planten in een bejaardenhuis zitten op dood te wachten.  Voor een gezellig bejaardenhuis met meer voorzieningen en zorg  hebben ze wel wat voorover.  Een plaats die meer op een huis of een hotel lijkt dan op een ziekenhuis spreekt  veel meer aan.  Als ze dan ook in staat zijn om hun tijd met leuke activiteiten te vullen dan is dat zeker moeite  waard.  De huidige en aankomende bejaarden hebben goede pensioenen en velen hebben ook hun oude huis  goed kunnen verzilveren.  Het geld zou dus niet het grootste probleem moeten zijn.

Laatst meldde een krant dat er wordt gedacht aan oprichting van complete bejaardenkolonies waardoor hun  omgeving optimaal aangepast kan worden aan de behoeften van deze bejaarden.  Er wordt zelfs over de mogelijkheid gepraat om hele steden op deze manier in te richten.  Dan zouden we ook een soort Florida in  Europa kunnen krijgen.  Natuurlijk, niet alle bejaarden voelen iets voor degelijke plannen.  
Toch zijn zulke  initiatieven een goed voorteken dat er in de toekomst veel meer individuele wensen en behoeften zullen  voorkomen waardoor interieurontwerpers veel meer specifieke vragen over design en praktische oplossingen  kunnen verwachten. 

ONTSPANNING
De aankomende vergrijzing in combinatie met een extreem laag geboortecijfer zal grotere druk op de komende  generaties leggen.  Zij moeten namelijk in lagere getallen de economie en maatschappij verder dragen terwijl de  aantal zorgbehoevenden gaat toenemen. Nieuwe generaties zullen te maken krijgen met langere werktijden,  grotere werkparticipatie, een langere loopbaan, of een combinatie van deze drie.
Er wordt verwacht dat er veel  efficiënter wordt gewerkt terwijl de werkdruk groter zal worden. De nieuwe generaties zijn al opgegroeid in een drukkere, snellere maatschappij en ze zijn al wat gewend. Desondanks zal langdurig onder hogere druk  presteren als gevolg hebben dat er veel meer behoefte zal zijn om ook ergens energie op te bouwen om dit  tempo aan te kunnen.  Dat zal grotendeels thuis moeten gebeuren waar iedereen zijn eigen baas kan zijn. 

Het is te verwachten dat de hele betekenis en functie van een huis gaan veranderen.  Dat wordt een plaats waar mensen snel en efficiënt noodzakelijke doordeweekse klusjes kunnen uitvoeren en waar ze ook gezellig met familie, met vrienden of alleen, wat andere, leukere dingen kunnen doen die ze zelf als belangrijk beschouwen. Zo zal de keuken in de toekomst voorzien zijn van alle moderne apparaten die het (voor)bereiden van een  gezonde maaltijd uiterst makkelijk en snel zullen maken.  Het is te verwachten dat er twee gedeeltes in de  keuken ontstaan: een handig hoekje voor de snelle maaltijd en een gezellige grote tafel met comfortabele stoelen voor als er meer tijd is zo als in het weekend of als er bezoek is.  Een gesloten keuken zonder eettafel  zal niet in de levensstijl van de nieuwe generaties passen. 

Interieurdesign zal een hele nieuwe dimensie krijgen doordat voorwerpen of combinaties hiervan meer functies  tegelijk gaan vervullen.  Zo is een aflopende plank als design voor een wasbak niet meer alleen een mooi  design stuk.  Zijn vorm zorgt dat water heel langzaam in een lange stroom afgevoerd wordt.  Hierdoor wordt  een stromende rivier nagebootst waardoor een gevoel van rust ontstaat.   

Ook andere ruimtes zullen vooral flexibel ingericht worden. Op deze manier zal dezelfde ruimte met juiste verlichting of met in- en uitschuiven van een wand of meubel van een kalme rustgevende omgeving  gemakkelijk in een levend tafereel omgezet kunnen worden. Nieuwe materialen zullen in eerste plaats praktisch  moeten zijn.  Bijvoorbeeld moeten ze tegen vlekken en verbleking kunnen, want mensen van de toekomst  zullen geen tijd hebben om uitgebreid schoonmaak en onderhoud uit te voeren.  
Kreukelvrij en kleurvast zullen vanzelfsprekende  eigenschappen worden, maar de materialen moeten toch natuurlijk aanvoelen en gezond voor het lichaam en de  natuur zijn.   

We horen nu al dat zoiets als lichtdoorlatend beton bestaat.  Dat zal waarschijnlijk veel meer invloed op de  bedrijfs- en publieke architectuur hebben dan op de huizen.  Toch is dat een goede aanwijzing dat onze woningen  in de toekomst met veel nog niet bestaande materialen opgebouwd zal zijn.  Design zal blijven veranderen door  de trends, maar het inrichten van een huis zal veel rekening met de opkomende nieuwe materialen en  technologische uitvindingen moeten houden. 

TECHNOLGIE
De opkomst van de nieuwe technologieën zal vele uitvindingen met zich meebrengen die niet anders dan een deel van onze normale leven kunnen worden. Zo zal het huis van de toekomst van allerlei technologische uitvindingen voorzien zijn.  Deze ontwikkeling zal uiteraard een grote impact op het inrichten van een huis  hebben. We kunnen verwachten dat het huis van de toekomst veel minder vaste grote objecten zal dulden.   Flexibiliteit, gebruikersgemak en praktische aspecten zullen een steeds grotere rol spelen. 

Zo kunnen we verwachten dat een vaste telefoon, een TV meubel en de TV zelf helemaal uit het interieur  verdwijnen. Zo zullen de kabels grotendeels verdwijnen door de opkomst van de draadloze technologie. Mensen zullen alleen nog mobiele telefoons behouden. TV wordt vervangen door een projector en een scherm,  een leeg stuk muur of een meubelstuk dat als een scherm gebruikt kan worden. Op de langere termijn is het nog waarschijnlijker dat er glazen muurtjes en raampjes gebruikt zullen worden voor de projectie van beelden. De  doorzichtige glasstructuur kan in melkglas veranderen waarop de belden geprojecteerd kunnen worden.  Thuis  TV, film of beelden kijken krijgt een andere dimensie.  Huidige TV meubels zullen hun plaats alleen nog in een  museum kunnen vinden. 

Verlichting zal een nieuwe dimensie krijgen door de introductie van muren die van kleur kunnen veranderen.   
Er wordt nu al geëxperimenteerd met speciale reflecterende muurverf die afhankelijk van de soort en de  intensiteit van verlichting een ’andere kleur’ kan aannemen. Geluidsapparatuur zal tegelijk met de  beeldvoorzieningen moeten lopen.  De apparaten van toekomst zullen vooral beeld en geluid integreren in het interactieve geheel.  Daarbij kunnen we ook verwachten dat licht en geur voor zover mogelijk dit soort  apparaten gaat  aanvullen.  Nu zijn er nog betrekkelijk weinig uitvindingen die met geur spelen, maar gezien  het feit dat de laatste jaren wat doorbraken zijn gemaakt in het begrijpen van hoe we de geur ervaren, is het te verwachten dat hier nog vele ontdekkingen en dus toepassingen zullen opvolgen.  

THUISWERKEN
De moderne wereld wordt steeds meer geconfronteerd met milieu issues.  We krijgen te horen dat Nederland zich bevindt op één van de drie meest vervuilde plekken ter wereld.  Tegelijk is men steeds bewuster van het  feit dat klimaatverandering veel grotere gevolgen zal hebben als we nu daaraan niets doen.  Eén voor de hand  liggende acties is vermindering van het autoverkeer.  Dit kan effectief aangepakt worden door vaker thuis te  werken in plaats van op het kantoor.  In de IT industrie is dit nu al een gebruikelijke verschijnsel.
De medewerkers moeten zich  van tevoren aanmelden als ze een bureau willen reserveren.  Hetzelfde geldt voor de reservering van  vergaderruimtes.  Er wordt actief gekeken of hier op een kostenefficiënte manier mee wordt omgegaan.   Kwamen ze altijd opdagen als ze een reservering geplaatst hebben? Printen ze documenten te vaak in plaats van  ze elektronisch te distribueren? Was het noodzakelijk om dit werk in kantoor te verrichten?  

Voor diegenen die vaker thuis gaan werken zal het van groot belang worden om een eigen kantoortje thuis te  creëren.  Niet iedereen heeft veel ruimte thuis die hij voor een werkplek wil of kan opofferen.  Die mensen  zullen met name geïnteresseerd zijn in een flexibele opstelling die snel een kamerhoek in een comfortabele en  enigszins afgeschermde werkhoek kunne omtoveren.  En andersom, als het werk klaar is dan moet die ruimte  zo veel mogelijk teruggegeven worden voor de andere doelen.  

Er zijn ook veel mensen die een werkkamertje ter beschikking hebben.  Zo’n ruimte zal dan ook het meest  efficiënt ingericht moeten worden zodat die tegelijk voor werk en privé doeleinden gebruikt kan worden.  Ook  kan gekeken worden of de kamer zo kan worden ingericht dat meer mensen hiervan tegelijk gebruik kunnen  maken. 
Uiteindelijk zal ook het ergonomische aspect hierin een steeds grotere rol spelen.  Als een thuiswerkplek vaak  wordt gebruikt dan zal binnenkort iemand op idee komen dat ook deze werkplek, net als op het kantoor, aan  allerlei ARBO normen moet voldoen.  Het is aannemelijk dat grotere bedrijven diensten van de  binnenhuisarchitecten of ergonomen willen subsidiëren of volledig vergoeden om zo op een verantwoorde  manier een werkomgeving te creëren waar de werknemers zich prettig gaan voelen en waar ze op een efficiënte  manier kunnen werken.  Het geld hiervoor kan makkelijk gegenereerd worden uit de verminderende woon-werk  reiskosten als gevolg van het thuiswerken.  

TENSLOTTE
De toekomst zal uitwijzen in hoeverre deze voorspelling uit komt.