HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

IS WONEN EEN GEHEIM?

Smaak blijft natuurlijk zeer persoonlijk.

Het eigen huis of de eigen kamer is een plek waar de mens vrij kan zijn.
Vaak is het helaas een beklemmende omgeving, ontstaan door allerlei onduidelijke taboe's en voorschriften. Het binnenhuis wordt dan een griezelige ruimte, waarin niets verplaatst, niets beschadigd, niets veranderd en zelfs niets aangeraakt mag worden. Een ruimte waar niets gebeuren kan!

Hoe ontstaan veel inrichtingen? Wellicht door een toeval.

dsc02376
Bij een verhuizing bijvoorbeeld. De inventaris komt aan bij de nieuwe woning. Mevrouw ploft met de handen in het haar neer op de eerste de beste kist. Dan vraagt de verhuizer waar de tafel moet staan en mevrouw verzucht: 'Zie maar'. De verhuizer ziet een lamp aan het plafond hangen, zet de tafel er midden onder en twintig jaar later is de situatie nog steeds ongewijzigd! Dit heeft niets met binnenhuisarchitectuur te maken.


Voor het inrichten (veranderen of verbouwen) van een huis bestaat geen recept.

Alles is een kwestie van aanpassing aan bestaande situaties met behulp van de beschikbare middelen, die per plan bepaald worden.

'Binnenhuisarchitectuur' is creatieve planning. Dit betekent, dat op papier of in gedachten de gehele situatie, zoals die later zal worden, incl. alle details, moet worden overzien. Dit vraagt om een weloverwogen plan.
Welnu, men kan geen huis gaan bouwen door met het dak te beginnen of met het uitzoeken van lichtschakelaars, want later zal blijken, dat de keuze van lichtknopjes afhankelijk kan zijn van kleur- en materiaalcombinaties.
Dit kan niet omgekeerd worden, anders zou een ondergeschikt detail als een lichtknopje bepalend zijn voor meer belangrijke zaken. Dit vraagt om een goede planning!
Haast en hals-over-kop aan het werk gaan is fout!