HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

ROTAN-, MANOU- EN PITRIETMEUBELEN

the_revertex_cane_rattan_chair_imitates_the_cane_cane_furniture

Een aantal tips:

ROTAN (Pitriet)
Zowel rotan als pitriet zijn zeer veerkrachtig en bekend om hun duurzaamheid. Dit natuurprodukt wordt op verschillende manieren verwerkt, geschroefd, gebogen, ingelegd en verlijmd. Het buigen van het materiaal gebeurt als het materiaal vochtig is.
Als het materiaal eenmaal verwerkt is en het allerlei behandelingen heeft ondergaan, bijv. verven en/of lakken is het meeste vocht verdwenen. Het vochtigheidsgehalte van rotan en pitriet is voor de levensduur van groot belang i.v.m. de duurzaamheid. Het algemene advies luidt om het materiaal geregeld met een vochtige spons af te nemen en het eenmaal per jaar goed nat te maken. Dit geldt niet voor rotan of pitriet dat op een massieve ondergrond is gelijmd. Laat rotan of pitriet niet langdurig in een vochtige omgeving staan, dit voorkomt schimmelvorming.

Pitriet zijn dunne twijgachtige rotanstengels. Door de zeer grote buigzaamheid kan pitriet verwerkt worden tot allerlei vormen. Minder geschikt om buiten toe te passen.

Als je rotanmeubelen buiten wilt gebruiken dan moet het materiaal van een beschermende laklaag worden voorzien. Dit betekent natuurlijk dat de prijs hierdoor hoger ligt. Hiervoor wordt bij voorkeur ongeschild rotan gebruikt. Manou is daarentegen geschild rotan.

all-weather-wicker-syntetic-rattan-furniture-didu

TIPS:
*
Maak rotan- of manoumeubelen geregeld iets vochtig. Eenmaal per jaar kan goed nat maken geen kwaad.
*
Zet daarentegen manou-, rotan- en/of pitrietmeubelen niet in een vochtige omgeving i.v.m. schimmelvorming.
*
Meubelen die U buiten wilt gebruiken, moeten van een beschermende laklaag zijn voorzien. Dit materiaal is ongeschild rotan.
*
Overweeg eens een rotanmeubel aan te schaffen voorzien van een gestoffeerde rug. Je hebt dan de romantische uitstraling van rotan en het comfort van een traditioneel zitmeubel.
*
Ook andere meubelen dan alleen stoelen worden van rotan gemaakt. Je moet denken aan bedden, tafels, kasten. Dit soort meubelen staan over het algemeen zeer decoratief.
*
Rotan kan ook allerlei kleuren worden gespoten. Het materiaal behoudt dan toch zijn decoratieve uitstraling.