HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

TIEN PRAKTISCHE TIPS VOOR DE WOONKAMER

dsc04375

1.
WANDEN
Witte wanden? Geen probleem, maar het grote geheim is de kleur beïnvloeding. Kies dan voor wit met een pietsje kleur. Welke kleur, ach dat bepaal je zelf. Kies die tint waar je je prettig bij voelt.

2.
MEUBELOPSTELLING
Denk eens aan een diagonale meubelopstelling. Dat kan onder een hoek van 45 graden maar dat is niet noodzakelijk.

3.
LONG JOHN/SIDE TABLE
Overweeg een bank dwars in de kamer te plaatsen met daar achter een 'Long-John' of sidetable. De zithoek wordt hierdoor vaak veel gezelliger, zonder dat de kamer kleiner lijkt. Want als je loopt of staat dan gaat dat niet ten koste van de optische ruimte. Leg onder een 'Long-John' of sidetable een stapeltje gezelliger (kleurige) boeken of tijdschriften. Hierdoor ontstaat een heel decoratief plaatje voor eigenlijk geen geld.

4.
VERLICHTING
Bedenk dat plafondverlichting over het algemeen minder gezellig is dan wandlampjes of schemerlampen.

5.
PLAFOND
Bij een normaal niet te hoog plafond, kun je het beste kiezen voor wit. Omdat er relatief weinig daglicht op het plafond schijnt lijkt het enigszins donker. Dat verhoogt het risico van een verlagend effect. Bovendien heeft wit de eigenschap de toegepaste kleuren van de wanden perfect te reflecteren.

6.
SCHILDERIJEN
Hang de schilderijen niet te hoog. Indien een schilderij wordt opgehangen in een zithoek dan kiezen we in een gemiddelde situatie voor een hoogte die zittend wordt bepaald. Als een schilderij te hoog hangt, zeker met een contrasterende lijst dan zal er meer aandacht naar het plafond gaan en dat kan in een kleinere ruimte verkleinend werken. Het plafond (en vloer) geven namelijk precies de lengte en breedte van een vertrek aan!

7.
PLINTEN
Bij een niet te grote ruimte is het verstandig om de plinten aan te passen aan de kleur van de vloer.

8.
VERHOUDINGEN
Kies in een niet te grote woonkamer, meubelen in verhouding. Dus niet te groot. Overweeg bijv. i.p.v. een bijzettafeltje een butlertray. Dit is eigenlijk niet meer dan een opklapbaar onderstel, waarop een (groot) serveerblad kunt plaatsen. Als het onderstel is ingeklapt neemt het nauwelijks ruimte in.

9.
HOCKER
Een hele leuke praktische en ruimte besparende oplossing is de hocker. De hocker is een soort poef. Bij voorkeur op zwengwieltjes. Een hocker heeft niet het (grote) volume van een stoel. Desondanks kun je er redelijk opzitten. Bovendien geplaatst voor een schuifpui neemt het minder licht en uitzicht weg. En tenslotte als je lekker wilt zitten dan leg je er voeten op inclusief een serveerblad met een kopje koffie!

10.
DESSINS
Als je je niet zo zeker voelt in de kleurenwirwar, kies dan rustgevende lichte kleuren. Je kunt dan voor de fauteuils en bank een iets gewaagder dessin toepassen. Neem een effen gordijn, wellicht in de kleur van de vloer. Zet het gordijn af met een bies in een contrastkleur van ongeveer vijf tot acht centimeter. De kleur kun je weer terugvinden in het dessin van de meubels. Vergeet niet het zelfde grapje uit te halen met de lampenkappen!