HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

RUGKLACHTEN?
GEZOND SLAPEN?

img_4690

Per nacht verandert de mens zo'n zestig keer van slaaphouding. Bedbodems en matras moeten bij iedere slaaphouding zich zodanig aanpassen, dat ze altijd optimale ondersteuning geven. Waarom dit zo belangrijk is? Als deze steun er niet is of op de verkeerde plaatsen, wordt de wervelkolom eenzijdig belast. De wervelkolom is de spil van het menselijk lichaam. De kolom zorgt voor steun en soepelheid bij staan, zitten, liggen en bewegen.
De wervelkolom beschermt, samen met de schedel, het centrale zenuwstelsel. Per dag wordt de wervelkolom ontelbare malen belast. Vaak op een verkeerde manier, door verkeerd tillen, een verkeerde zit- of stahouding, enzovoort.
De nachtelijke rustperiode is daarom van groot belang. Een te hard of te zacht bed dwingt het lichaam in een onjuiste houding, waardoor de wervelkolom óók 's nachts wordt belast. Bij de juiste slaaphouding komt de natuurlijke S-vorm van de ruggegraat tot zijn recht. Dat kan, doordat het bed meegaat met de vorm van het lichaam. Die S-vorm (van opzij) heeft de kolom door de stand van het bekken. Recht van achteren gezien geeft de ruggegraat een volkomen vlakke lijn te zien, waarbij de schouders en het bekken haaks op die lijn staan.

rijkie
Rugklachten komen vaak voort uit vervorming van de tussenwervels. Deze schijven tussen de wervels fungeren als 'schokdempers'. Daarom zijn ze elastisch. Overdag worden ze belast en veranderen daardoor iets van vorm. 's Nachts moeten de tussenwervelschijven zich activeren. Als ze daar tenminste de kans toe krijgen. Bij voortdurende druk op de tussenwervels (doordat de ruggegraat haar natuurlijke vorm niet kan aannemen) verliezen ze op den duur hun elasticiteit. Er treedt vochtverlies op en de schijf verliest daardoor aan volume. Uiteindelijk resultaat: nek- en rugpijn bij het opstaan. Ook de spieren rusten tijdens de slaap. Dat wil zeggen: àls hen dat mogelijk wordt gemaakt. In een bed, waarin de rug niet genoeg -of verkeerde- ondersteuning krijgt, blijven de spieren constant in bedrijf. Het lichaam kan immers niet de natuurlijke slaaphouding aannemen. De spieren zullen in dat geval de hele nacht bezig zijn te pogen de houding te corrigeren. Afhankelijk van de fysieke conditie en het incasseringsvermogen van de slaper of slaapster, kan dit gebrek aan rust en ontspanning in spieren en tussenwervels op de duur blijvende schade aanrichten aan zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Pijn in de rug en nek zijn meestal de eerste symptomen van regelmatig slapen op een slecht bed. Dat dit veel voorkomt blijkt nog eens uit het aantal te behandelen rug- en nekklachten. Zeventig tot tachtig procent van de behandelingen bij fysiotherapeuten heeft betrekking op dit soort klachten. Uiteraard worden nek- en rugklachten niet alléén veroorzaakt door verkeerd slapen. Andere factoren spelen eveneens een belangrijke rol, zoals overbelasting, overgewicht, overmatige inspanning en een verkeerde houding. Aan deze omstandigheden is natuurlijk zelfs met een goed bed weinig te veranderen. Verkeerd slapen is wel te verbeteren. Een beter bed is voor iedereen haalbaar!