HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

HAL, GARDEROBE EEN GOED BEGIN

page14_1
De entree is het visitekaartje. Als de voordeur opengaat, moet er iets zijn dat je uitnodigt.


De hal(letje), garderobe en vaak het trappenhuis vormen een gecompliceerd onderdeel van het huis, omdat ze een abrupte overgang van buiten naar binnen vormen.

De hal is vaak een voorbeeld van een ruimteprobleem. Vaak door eigen toedoen. Veelal wordt een hal(letje) beschouwd als een tijdelijk bergplaats voor allerlei spullen, zoals dozen, schoenen, tennisrackets enz.

Maar met het element suggestie kan een fantasiewereld worden opgeroepen om de werkelijkheid te verzachten, bijvoorbeeld met behulp van (wand)verlichting. Licht suggereert ruimte.

Tien praktische tips voor het inrichten van een hal(letje).

DEURMAT
Vergeet niet achter de voordeur ruimte te plannen voor een deurmat. Er zijn zelfs extra zware kwaliteiten verkrijgbaar onder de naam: 'schoonlooptapijt'. Dit is een soort super tapijt die erg veel water kan opnemen. Bovendien is de vezel als het ware uitgerust met een soort haakjes, dat ervoor zorgt dat vuil in de mat blijft hangen. Bedenk wel dat ieder voet minstens één keer contact moet hebben met de mat. Anders is de werking minimaal. Bij een (ver)nieuwbouw kan de mat iets verzonken worden, zodat de bovenkant op gelijke hoogte ligt met de vloer. 

VERLICHTING
Vooral een kleine hal, overloop, gang of toilet kunnen d.m.v. licht iets groter lijken. Gebruik hiervoor wandlampjes, ongeveer 175 cm uit de vloer. Zorg er wel voor dat het licht indirect is. Dus je mag wel het licht zien, maar niet de lamp. Vermijd plafondverlichting. Een kroonluchter is wel heel decoratief maar maakt een ruimte kleiner. Wel denkbaar is een kroonluchter met dimmer. Je draait dan het licht op een laag niveau, en combineert het met wandlampjes.

PLINTEN
Kies voor de plinten dezelfde kleur als de vloer. Hierdoor lijkt de ruimte beduidend royaler. Vermijd grafische contrasten bijv. een lichte vloer, een lichte wand en een donkere plint. Hierdoor wordt de ruimte behoorlijk beïnvloed.

DIAGONAAL
Als je een decoratieve oplossing zoekt: probeer dan eens een tegelvloer in twee contrastkleuren. Leg bovendien de vloer diagonaal. Uiteraard kan dit effect ook heel eenvoudig bereikt worden met vinylachtige materialen. Beduidend goedkoper en makkelijk aan te brengen (en te verwijderen).

KLEUR
In een hal of gang stroomt over het algemeen niet zoveel daglicht naar binnen. Wanden zullen er dus toch altijd al iets donkerder uitzien. Vooral bij daglicht. Kies dan ook niet voor een te donkere kleur. Dit zal de gang nog smaller of kleiner laten lijken.

CONTRASTEN
Vermijd grafische contrasten tussen de kleur van de wand, kozijnen en deurvlak. Hoe meer een (donkere) kleur van een kozijn afsteekt van een wand, hoe kleiner de ruimte lijkt.

SPIEGELS
Met spiegeleffecten is een ruimte optisch geweldig positief te beïnvloeden. Gebruik een gewone zilverkleurige spiegel voor het optimale resultaat.

DE KORTE WAND
Plaats in principe geen spiegel op de korte wand, hierdoor lijkt de gang/hal nog langer. Stel je hebt een radiator op de lange wand. Wellicht is het dan te overwegen hier een soort webbing of trellisachtigpaneel aan te hangen. Boven de radiator een vensterachtige schap. Hierboven een decoratieve spiegel en eventueel aan weerszijden een wandlampje.

LAMBRIZERING
Wees voorzichtig met een lambrizering, als de kleur (iets) te donker is dan lijkt de gang/hal(letje) beduidend kleiner.

SCHILDERIJEN
Ophangen schilderijen: advieshoogte bovenkant lijst maximaal 200 cm vanuit de vloer. Bij kleinere afbeelding is het centrum van het schilderij ongeveer ooghoogte (staand).