HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

FENG SHUI & KLEURBENOEMINGEN

gygy


rood
ROOD

Rood staat in Feng Shui voor het element vuur. Het gebruik van rood(tinten) in een huis kan iemand energieker en actiever maken. Dat wil niet zeggen dat het hele huis in rood moet worden geschilderd, dit zou kunnen leiden tot prikkelbaarheid en misschien wel stress. Het advies voor een werkplek of hobbyruimte is om te kiezen voor rode accenten zoals terracotta, roze of (roest) herfsttinten. Maar ook rode accessoires kunnen goed werken.

katoen-geel-web
GEEL

Geel leeft en zit vol positieve energie. Lichte, heldere tinten op wanden bevorderen de positieve krachten en geven een gevoel van frisheid en levenslust. Geel wordt verbonden met het element aarde en met eenheid en samenhang. de kleur is te gebruiken bij mensen die een extra oppeppertje wel kunnen gebruiken zowel lichamelijk als geestelijk. Maar je moet niet alleen denken in vlakken maar ook combinaties met geel zoals een boeket met zonnenbloemen.

Geel bevordert ook een gevoel van behaaglijkheid en harmonie. Een goede keuze voor vertrekken waar relatief veel wordt doorgebracht zoals keukens en woonkamers.
 

vaandel-lamee-blauw
BLAUW

Blauw heeft een verbinding met het element water. Hierdoor wordt aan deze kleur de eigenschappen toegeschreven als: rustig en kalm. In de leer van Feng Shui vertegenwoordigt blauw: innerlijke rust en de levensweg. Wanneer in het leven iets lijkt te stagneren kan het toepassen van blauw in een huis ertoe leiden dat het leven een positieve wending neemt.
Blauw en blauwe accessoires staan ook voor leergierigheid, inzicht en creativiteit. Een blauwe werk- of studeerkamer zou het leerproces bevorderen en de carrièremogelijkheden kunnen verbeteren.
 
Pasted Graphic
GROEN

Groen zit in het centrum van het kleurenspectrum en hierdoor wordt de relatie al gauw gelegd tussen een balancerende energie en gevoel van harmonie. In Feng Shui wordt groen verbonden met hout en symboliseert gezondheid, groet en vitaliteit. Deze eigenschappen kunnen worden bevorderd door groen toe te passen in het interieur. Maar ook groene planten en veel natuurlijke materialen zoals rotan, bamboe en onbewerkt hout hebben een heilzame invloed.

Groen is een goede kleur voor slaapkamers, maar ook voor eetkamers en eetkeukens. Groen heeft een affiniteit met geluk in het leven niet zozeer rijkdom maar de relatie met familie en vrienden.
 

satijn---paars.jpg
PAARS

In
de leer van Feng Shui hangt paars grotendeels af van de hoeveelheid blauw of rood. Blauwpaarstinten hebben veel gemeen met blauw en zijn verbonden met het element water. De kleur werkt kalmerend en stimuleren zelfontplooiing.

Roodpaarstinten zijn krachtig en brengen hartstocht in een vertrek. Lavendelpaars en mauve, een veel gebruikte paarstint zijn te licht om veel invloed te kunnen hebben op de energie in een vertrek. Er wordt vanuit gegaan dat de kleur de spiritualiteit kan verhogen. Een kleur die goed toe te passen is een vertrek waar creatief werk wordt verricht
 
 Pasted Graphic 1
ZWART EN WIT

Zwart en wit spelen sterk contrasterende rollen in Feng Shui. Zwart wordt geassocieerd met water en kan dus een grote bron van inspiratie zijn. Maar zwart is ook krachtig en moet spaarzaam gebruikt worden om een gevoel van beklemming te voorkomen. In combinatie met water, glazen voorwerpen, golvende vormen kunnen de positieve aspecten worden gestimuleerd.

Wit is verbonden met metaal en staat voor eigenschappen als leiderschap en creativiteit. Wit staat ook voor zuiverheid en word in relatie gebracht met kinderen. De actieve energie van wit is laag, waardoor een kamer met witte wanden gemakkelijk tot stagnatie kan leiden. Advies: zet iets stralends of met veel kleur tegen een witte achtergrond.
 
 Pasted Graphic 2
NEUTRALE KLEUREN

Bruin, crème, beige en taupe worden in verband gebracht met aarde en staan symbool voor compleetheid en eenheid. De kleuren geven een vertrek een aards-effect en geven de bewoners een compleet, veilig en stabiel gevoel. Neutrale kleuren bevorderen wijsheid, gezonde verhoudingen en een goede gezondheid. De kleuren helpen in combinatie met natuurlijke materialen zoals wol, katoen, linnen, hout, steen, aardewerk, baksteen voor een doorstroming vaan aarde-energie. Natuurlijke schema's zijn goed te gebruiken in vele vertrekken van een huis, maar zijn vooral prettig in de slaap- en eetkamer. Door neutrale kleuren toe te passen kan het gevoel van gemis aan liefde, vriendschap en lichamelijk welzijn worden gecompenseerd.

 
 
METALLIC KLEUREN
Troostende en stabiliserende gevoelens zijn de eigenschappen van metaal in huis. Het bevordert creativiteit en staat symbool voor rijping, geeft een veilig en onbezorgd gevoel en vertegenwoordigt financiële beloning. Door stalen, zilveren (zilverkleurig), bronzen of ijzeren voorwerpen toe te voegen in het interieur worden de eigenschappen versterkt, vooral als die voorwerpen rond, gebogen of koepelvormig zijn.
De aanwezigheid van metaal verbetert de energiestroom in een kamer. Vooral bij het idee dat een deel van het huis lijdt aan stagnatie kan het helpen om er voorwerpen zoals bronzen beeldjes, tin, of zelfs een wand met metallic te beschilderen. Te veel metalen voorwerpen maken een kamer koud en klinisch. Als dat gevoel optreedt dan kunnen natuurlijke materialen, stoffen en stoffering dit compenseren.