HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

LICHT

Licht wordt waargenomen door onze ogen. Neemt het licht toe, dan wordt de pupil kleiner en bij vermindering van de lichtsterkte wordt de pupil groter. Het groter of kleiner worden van de pupil kost veel energie. Vermoeidheid van de ogen wordt dan ook veroorzaakt door slechte en qua sterkte verkeerd toegepaste lichtbronnen.
De sfeer door middel van verlichting wordt overdag bepaald door de kracht van de zon, de stand van de zon en de afmetingen van de ramen.
Heeft een vertrek alleen ramen op het noorden, dan komt daar weinig zonlicht binnen en lijkt het er kil. Een vertrek op het zuiden heeft een warmere sfeer.
Licht kan in drie groepen worden verdeeld: direct, indirect en diffuus licht. Er zijn ook armaturen, die meerdere eigenschappen tegelijk hebben. Een goed verlichtingsplan is opgebouwd uit een combinatie van deze groepen.

page52_1
Direct licht

Hierbij ontvangt het oog de lichtstraal rechtstreeks. Het licht kan zijn gebundeld (spotjes) of bedoeld om grotere vlakken mee te verlichten. Toepassingen: bureauarmaturen, eettafellampen enz.

INDIRECT LICHT
Bij indirect licht ziet men de lichtbron niet als zodanig. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt. Het meeste licht in een ruimte is indirect licht, het wordt weerkaatst door allerlei materialen. Gladde oppervlakken weerkaatsen méér licht dan vlakken met structuur. Ook kleur speelt hierin een belangrijke rol.

sony---dsc-t30---2006-12-08-11-32-51
Indirect licht

Daarom hebben donker afgewerkte vertrekken méér licht nodig en het kunstlicht zal er ook eerder moeten worden ontstoken. Indirect licht is bijzonder geschikt voor algemene verlichting. Algemeen licht noemen we 'basis- of sfeerverlichting'.

DIFFUUS LICHT
Bij deze lichtbronnen wordt het licht naar alle kanten verspreid. Diffuus is: gefilterd, egaal, schaduwloos licht. Het is erg gelijkmatig en weinig 'dramatisch', misschien zelfs saai. Het was de eerste toepassing van elektrisch licht, het 'kale' peertje aan het plafond. Huidige toepassingen: TL-lampen, plafondarmaturen (zoals het bolletje in een toilet).
In een woonruimte kan diffuus licht worden toegepast, maar alleen in combinatie met één van de eerder genoemde systemen.

CONTRASTEN
We spreken dan wèl over woonsituaties. In kantoren, winkels, magazijnen en dergelijke gelden andere regels.
Zoals al eerder gezegd: bij slechte verlichting en teveel contrasten worden de pupillen gedwongen zich respectievelijk te vergroten of te verkleinen. Dit werkt vermoeidheid van de ogen in de hand, wat weer ten koste kan gaan van de arbeidsprestatie. Dat gaat natuurlijk niet op voor woonruimten of ruimten, waar de sfeer erg belangrijk is. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag. Dit betekent: verlichte- en schaduwplekken. Door met contrasten te werken, kun je decoratieve accenten toevoegen. Vergelijk maar eens een door TL's diffuus verlichte ruimte en een vertrek, verlicht door kaarsen. Natuurlijk is de eerste ruimte zakelijk, maar de andere zal door de schaduwen gezelliger lijken. Je begrijpt, dat de sfeer dus te beïnvloeden is. 
Zeker het proberen waard! Je scoort snel en je zult je verbazen over het resultaat.