HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

HET VERSCHIL TUSSEN INTERIEUR EN VERKOOPSTYLING?

Soms loopt het helemaal in elkaar over. Wel is een uitgangspunt dat met name ingrepen voor verkoopstyling 'snel en betaalbaar' moeten zijn.

w10
Bestudeer deze  eens foto goed.

Een 'prettig' verbouwde woonkamer. Om meer (dag)licht in de uitbouw te krijgen is in het dak een lichtkoepel aangebracht.

Interieurstyling
Het zal je opvallen dat er inderdaad veel (dag)licht binnenstroomt. Wel is het zo dat het daglicht vrij saai is. Kijk maar eens naar de kleur van de vloer op en links naast de ronde tafel. Het zal je opvallen dat het licht nagenoeg schaduwloos is. Te vergelijken met het (kunst)licht van een TL-lamp.
Spannende lichtstralen ontbreken.
Toch is dit vrij eenvoudig op te losse. Hoe?
Plaats vier spiegeltjes op de vier dakranden van het gat bij de lichtkoepel. Hierdoor dwing je het (dag)licht in een hoek naar binnen te laten schijnen. Vergelijk het met licht van een spot.

VERKOOPSTYLING
1.
Als je nu rechts kijkt naar de nis waarin een d.m.v. schappen een kast is gecreëerd. Leuk gedaan, maar een beetje saai.
Oplossing?
Laat tussen de achterkant van de schappen en de wand een ruimte over van ongeveer drie tot vier centimeter. Plaats op de vloer een lampje dat naar boven schijnt.
Het wandje wordt nu helemaal aangelicht. Waar licht is lijkt ruimte te zijn en zo trek je optisch de kamer lekker 'spannend' uit elkaar.

2.
Een mooie vloer, zeker. Ruim 70% kikt op een houten vloer. Maar toch zou ik overwegen om een vloerkleed in de zithoek te leggen. Het maakt het plaatje iets 'zachter'.

3.
Kijk eens naar de wand boven de bruine bank. Brrrrrrr.... saai. Hier zou toch iets van een schilderij (kunnen natuurlijk ook meer zijn) of zoiets kunnen hangen?
Let er wel op dat je het niet te hoog hangt.

4.
Kijk nu eens naar de twee portretten op het kleine wandje naast het raam. De subtiele lijsten (kleur is goed gekozen bij het interieur). Desondanks moet je er wel naar kijken. Ze vragen veel aandacht, zeg maar enigszins dominant.
Je gelooft het niet?
Kijk maar eens met toegeknepen ogen (zeg maar door je oogharen) naar de foto. Wat zie je dan?
De zwarte kussens op de stoelen, de donkere rechterhelft en de twee portretten.......
Hierdoor kijk je vrij hoog in de kamer en valt je oog vrij gauw op het plafond. Om de kamer groter (breder) te laten lijken is dit niet zo verstandig. Hoe los je het op? Hang ze iets lager.

5.
Tenslotte een super stylingtrucje. Zet de bruine bank iets los van de wand (zeg maar een centimeter of acht). Dit doen je door twee klosjes tussen de achterpoten en de wand aan te brengen, anders zou de bank steeds terugschuiven. Leg nu ook achter de bank een klein lampje dat naar boven schijnt. De wand krijgt dan lichtvlekken. Nu zie je een 'saai' vlak. Het beeld wordt hierdoor 'dramatisch spannend'.

6.
Wel zie je dat alles goed bij elkaar is gezocht en het er allemaal heel prettig uitziet, maar het is net niet af.
Overigens als je de (verkoop)stylingtips toepast dan spreek je over een relatief laag bedrag. Maar ook in het dagelijks gebruik zou het een goede toevoeging zijn.

Opmerking:
Als je de houten schappen in de nis iets naar voren brengt, vergeet dan niet aan de achterkant van het schap een latje aan te brengen. Hiermee voorkom je dat de voorwerpen er afschuiven en/of afvallen.