HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

GROEN TAPIJT?

75427646

Desso, de tapijtfabrikant, heeft onlangs haar ‘Cradle to Cradle’ doelstellingen bereikt. Hiermee ligt de tapijtfabrikant op koers om in 2020 volledig volgens deze duurzame filosofie te produceren. Het streven was dit jaar drie ‘Cradle to Cradle’ tapijttegels te certificeren. Inmiddels zijn dit er negen, ofwel 22 procent van detapijttegels is gecertificeerd. Het doel van Desso is een gesloten kringloop te maken voor de producten, aldus Stef Kranendijk van DESSO.
Om dit doel te bereiken hebben we onlangs een programma opgestart om tapijttegels terug te nemen. Tapijt dat aan het eind van zijn levensduur is gekomen, wordt ingezameld en verwerkt tot ruw materiaal voor nieuw tapijt. Door gebruikte tapijten in te zamelen bij klanten, voorkomen we dat het tapijt op de stortplaats terechtkomt.

Hergebruik van garen en rug
Desso heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken om te voldoen aan deze vijf elementen. Zo zijn alle grondstoffen van de tapijttegels onafhankelijk getest door de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA). Inmiddels is Desso zo ver dat het garen en de rug van de tapijttegels steeds opnieuw kunnen worden gebruikt, zonder kwaliteit of waarde te verliezen.
Desso heeft ook grote stappen gezet om energie te besparen en de uitstoot van Co2 te beperken. Zo wordt er gebruik gemaakt van groene stroom, heeft elk afzonderlijk product een zogeheten GuT-certificaat, worden er geen chloorbevattende oplosmiddelen gebruikt en wordt het afval dat er is, gebruikt als brandstof voor elektriciteit. Daarnaast hebben de fabrieken van Desso waterzuiveringsinstallaties, die jaarlijks 410 miljoen liter waterverwerken. Meer dan 50 procent wordt opnieuw gebruikt en het doel is om deze waterkringloop sluitend te maken. Met het nieuwe gesloten koelsysteem bespaart Desso daarnaast jaarlijks ook nog eens zo’n 11 miljoen liter drinkwater.