HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

VLOERTEGELS


Het effect dat tegels in een interieur kunnen hebben is enorm. Een lichte marmeren vloer suggereert ruimte, donkere tegels hebben een tegenovergesteld effect en wekken een gevoel van intimiteit op. Nog altijd heerst de gedachte dat tegels een koude uitstraling hebben niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er zoveel tegels op de markt, met zulke warme kleuren en prachtige motieven, dat het idee dat tegels koud zouden aandoen al lang achterhaald is.


schermafbeelding-2010-05-23-om-13.09.27
De keuze is zo groot dat er voor elke ruimte en elke smaak wel een tegel te vinden is.

In de badkamer kan een geheel eigen sfeer worden gereëerd: klassiek, romantisch of in de stijl van ’Art Deco’, de mogelijkheden zijn onuitputtelijk.
Er is niet alleen een enorme keuze voor in huis, ook het assortiment tegels voor de tuin en terras is groot. Vloertegels moeten meer verdragen dan wandtegels en dienen dus sterker te zijn. De tegel moet bestand zijn tegen jarenlang intensief gebruik en er desondanks blijven uitzien. Dit lijkt eenvoudig, maar de praktijk leert anders.

LEGGEN

yes95_rb
yes95_lo
Afhankelijk van de afmeting en de legwijze, kunnen tegels een kamer optisch veranderen. Grote tegels en flagstones zullen het erg goed in een royale kamer of hal doen. Ook de voegen spelen een grote rol. Wordt voor een grote voeg gekozen, dan ontstaat er een rustiek beeld, terwijl een kleinere voeg een veel egaler beeld oplevert.


Tegenwoordig zijn er ook tegels met grafische dessins in zachte pasteltinten (ook mooi voor randen). Noord-Afrikaanse motieven, mediterrane ambiances en Moorse sferen kunnen zo opgeroepen worden door de keuze van de juiste tegel. De motieven zijn vaak klein -de zogenaamde 'all over dessins'- en zijn leverbaar in diverse varianten. Maar niet alleen de keuze van de tegel is belangrijk, ook het patroon waarin ze worden gelegd, heeft effect op het interieur. Denk bijvoorbeeld eens aan een border!

Verschillende vloerpatronen zijn:

eenVisgraat


tweeDiagonaal met rechte rand


drieOctogonaal met insets


vierEstrella


vijfPaviljoenstijl