HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

BOUWBIOLOGIE

DEEL 4

107-0714_imgkl
Alvorens in te gaan op praktische tips bij ’Gezond Wonen’ eerst de begrippen ‘Bouwbiologie’ en ‘Bouwbiolo(o)g(e)’.

Het begrip ‘Bouwbiologie’ kunnen we omschrijven als ‘Bouwbiologie is de leer van de volledige relatie tussen bewoners en haar omgeving’.
Onder omgeving verstaan we de sociale relaties, werk, onderwijs, natuur enzovoort.
Een bouwbioloog heeft dus een groot scala aan aandachtspunten. Dit is in tegenspraak met de huidige trend naar specialisten en overdreven opsplitsing van beroepen die eigenlijk alleen een economische oorzaak heeft.

Specialisten zijn vaklieden die steeds meer van steeds minder weten tot ze van niets alles weten.

Een bouwbioloog kan van grote betekenis zijn als bouwbegeleider bij de bouw van een pand tussen opdrachtgever en alle afzonderlijke vaklieden om zo de eenheid van de opdracht te bewaken en in stand te houden.
Moet een bouwbioloog dan alle aspecten van de bouw kennen? Nee, een dirigent hoeft ook geen saxofoon te spelen om een orkest goed aan te kunnen sturen.
Een bouwbioloog werkt interdisciplinair en behalve het feitelijke bouwen of saneren, let hij ook op ecologie, economie, gezondheid en omgeving alles ten dienste van de opdrachtgever en in samenwerking met het bouwteam.

4b
Bronkhorst (Gelderland)

De bouwbiologie stamt uit de zestiger jaren van de vorige eeuw en vormt een beweging die streeft naar de oorspronkelijke eenheid :
Mens-Natuur-Architectuur en vereist moed, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Zwemmen tegen de (economische) stroom in dus. Een leuk voorbeeld van hoe het fout kan gaan werd in Amsterdam bewezen, waar een geheel plein het begaf omdat er niemand met een helicoptervieuw de bouw in de gaten hield maar talloze inspecterende instanties op hun eigen eiland zaten tot de boel in elkaar plofte. Een goede regie had dit voorkomen. Voor de liefhebbers van hoe het fout (maar gelukkig ook goed) kan gaan is er het programma ‘De grote verbouwing’ op SBS 6 een aanrader.
Een echtpaar zag daar hun droomhuis bijna letterlijk verdrinken omdat men naast een drukke baan ook nog eens zelf toezicht dacht te houden op de bouw wat dus (ook budgettair) volledig uit de hand liep.

4c
Kinderen van de basischool in Boyl geinspireerd door Hundertwasser

Wat kan een bouwbioloog betekenen in de binnenhuisarchitectuur? Met name het gezondheidsaspect kan hier uitgelicht worden en het kiezen van materialen die esthetisch verantwoord en op elkaar afgestemd zijn in combinatie met algeheel welbevinden. Dit is te bereiken door bijvoorbeeld de keuze van wanden, isolatie materiaal, verwarming en ventilatie, schilderwerk enzovoort. Het zal duidelijk zijn dat het op elkaar afstemmen van de diverse producten, die moeten voldoen aan de eisen van de opdrachtgever, een grondige kennis van de bouwmaterialen markt vereist. Er kunnen zowel bij nieuwbouw als bij sanering en renovatie schitterende resultaten geboekt worden zowel optisch als op het terrein van het woonklimaat. Daarbij wordt aangetoond dat ecologisch bouwen ook economisch bouwen is omdat er op energiekosten veel wordt bespaard. Allergiepatiënten en mensen die last hebben van de luchtwegen hebben baat bij het gebruik van natuurverf en de installatie van wandverwarming in bijvoorbeeld leemwanden. Alleen al het gebruik van wandverwarming brengt een een besparing van 18% op de stookkosten teweeg. Een bijkomend voordeel is dat er bij de huidige hete zomers koud water door het systeem geleid kan worden waardoor er een koel binnen klimaat ontstaat. Eigenlijk een systeem wat verplicht zou moeten worden bij projecten als kinderopvang, scholen, senioren huisvesting enzovoort.