HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

EEN KORTE WOONWANDELING DOOR DE TIJD


DEEL 3

WOONHUIS IN SYRIË

De steentijd (Paleolithicum) is het eerste van de drie gedeelten van de prehistorie. Er werden stenen voor allerlei toepassingen gebruikt. Als bouwvoorwerp en als werktuig. Ze werden slechts grof afgewerkt en bewerkt (oude steentijd), middelen om dat te verfijnen kwamen pas later. In de de jonge steentijd werden de voorwerpen geslepen ensoms gepolijst en versierd.
De mens was altijd rondtrekkend geweest en ging zich meer en meer van holbewoner en tentmaker toeleggen op vaste nederzettingen. De voedsel voorziening wijzigde van de jacht (vroeger) naar veeteelt en akkerbouw.

 stenen_plattegr
Woonhuis in Raqai in NO Syrië. Dit huis is door archeologische opgravingen gevonden aan een zijrivier van de Eufraat, de Khabur. De geschatte leeftijd is die van de derde eeuw v. Chr.
De keuken was afgescheiden van de rest van de ruimte (opening in dak). De woonkamer deed dienst als ontmoetingsruimte, woonkamer en slaapkamer. Ook hier vormde een opening in het dak voor de noodzakelijke afvoer van de stookplaats. De bijgebouwen deden dienst als (voedsel en materialen) opslag en voor het herbergen van vee en werktuigen.

 
plattegr4_afb
Hier kijken we op de woonkamer met de haard in het midden. Achteraan zien we de open keuken. Het dak zit er nog niet op, dat zal uit schuin opgesteld riet zijn gemaakt.
Het woonhuis van Raqai staat in Noordoosten van Syrië aan de rivier de Khabur, een zijrivier van de Eufraat. Het huis stamt uit 3.000 jaar v. Chr.