HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

EEN KORTE WOONWANDELING DOOR DE TIJD

DEEL 12
DE ROMEINSE TIJD

plattegr2rom
Huizen zijn zo vanzelfsprekend tegenwoordig in vele delen van de wereld, hoe was dat vroeger zo'n honderd of zelfs duizenden jaren geleden?

Uit de Romeinse tijd is veel bewaard gebleven òf kon na veel studie worden herschapen.

eetzaaltriclinium
Deze afbeelding geeft een reconstructie weer van een triclinium in een Romeins huis dat voor de maaltijd was ingericht.

Romeinen uit de betere kringen gebruikten een eenvoudig ontbijt. Brood gedoopt in sausjes en koeken vormden het start van de dag. Midden op de dag werden eieren, groenten, geitenmelk, brood met vis en vlees gegeten.

plattegrond1
Huis van 'de Vetti' in Pompeji Peristilium. Dit is eigenlijk een uitbreiding van het binnenhof, eigenlijk het tweede binnenhof bij grotere huizen voor welgestelden. De kamers waren via deze Peristilium te bereiken. Door de opgravingen bij Pompeji, Herculanum en Stabiae in 79 (uitbarsting) is veel bewaard gebleven. In 1748 werd met de eerste opgravingen begonnen. Muurschilderingen en beeldhouwwerk kwam onder de as vrijwel onbeschadigd naar boven.


straatgezicht
Straatgezicht in Rome. De huizen zijn bijzonder gebouwd en voorzien van allerlei kleuren.

 

plattegr2rom
Een leuk kijkje in een van de luxueuzere woningen van de Romein, die het zich kon permitteren. Zo'n rijk huis heette een domus. Nu nog de naam van een bekend woontijdschrift. Veel mensen woonden echter in grote 'flatgebouwen' met vijf tot zes etages. Daar was het vaak vol, vuil en lawaaig.

Links onder de (kleine) slaapvertrekken (cubiculum) en de grote badruimte (atrium) met aan de bovenzijde een gat in het plafond waar het regenwater naar binnen kon. Het water basin (impluvium) staat in het midden van het atrium. Een waterleiding leidt het water naar een reservoir onder de grond. In een hoek van het atrium is ruimte voor het Lararium (altaar voor huisgoden). Daarnaast is een werkvertrek (tablinum) ingeruimd. Soms werd een kleine kamer van een aparte deur naar de straat voorzien om als winkel te fungeren. Het achterste gedeelte ziet er uit als een tuin (peristylium) met een zuilengalerij. Daar kan de nodige verfrissing worden opgedaan als het kwik te hoog steeg. Bijzondere schilderingen vormen het decor van de tuin, die ook in het atrium te vinden zijn. Een van de kleinste ruimtes is voor de keuken (culina) die aan de tuin grenst, verder vinden we nog een badkamer, een toilet en e.v.t. slavenvertrekken.