HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

INSPIRERENDE KEUKEN?

schets1

We zijn van plan om onze oude keukenblokje met los gasfornuis te vervangen voor een nieuwe eigentijdse inspirerende keuken. Inmiddels hebben we vele showrooms bezocht. Het viel ons op dat iedereen een net iets ander verhaal gaf en dat brengt ons aan het twijfelen.
De eerste vraag die we zouden willen stellen heeft te maken met de basisvorm. We willen graag een hoekkeuken.

1.
Waar moet nu de spoelbak t.o.v. de kookplaat worden geplaatst om zo efficiënt mogelijk in de keuken te kunnen werken?
2.
De tweede vraag is hoe kunnen we met eenvoudige middelen en voor niet teveel geld de keuken toch iets laten afwijken van de standaardvorm? In de ruimte willen we niet alleen een grote zespersoons eettafel, maar ook een hoekje waar mijn schilderskast en ezel kan staan
De vragen zijn niet zo moeilijk te beantwoorden.
Pas op voor de zogenaamde 'dooie' hoek in de keuken. De beste indeling is de volgende: de afstand tussen de hoek en de spoelbak(ken) zou ongeveer zestig centimeter moeten zijn, dertig kan nog veertig is beter, vijftig helemaal goed en zestig perfect! Hetzelfde geldt voor de kookplaat. De gebruiker(ster) heeft nu de volledige hoek vrij om te werken. Hiermee wordt een dooie hoek vermeden. Een keuken is natuurlijk per definitie een functioneel gebruiksmeubel. Voorop staat het gebruiksgemak. Dat wil niet zeggen dat de keuken er ook ‘prettig’ uit moet zien. Maar de kunst is natuurlijk om deze twee kenmerken optimaal tot hun recht te laten komen.

En het antwoord op de tweede vraag:
Denk eens aan het volgende: schuif de kook- en/of spoelbakunit ietsjes naar voren, misschien aan acht tot tien centimeter. Hierdoor wordt de keukenlijn tegelijk veel spannender. Terwijl je maar over zeer kleine kosten praat. Zeg maar: twee zij-opvulstukjes en een aanpassing aan het blad.